Nem értenek egyet Havassal, de megértik őt elvtársai

"Családi tragédiával" magyarázzák a kommunista kirohanást.

Tegnap országos botrány kerekedett belőle, hogy az MSZP Egészségügyi és Szociális Tagozatának elnöke, Havas Szófia az orosz állami televízióban azt állította, hogy volt nácikból álló, CIA által kiképzett diverzáns egységek robbantották ki a forradalmat, amelynek során antiszemita pogromok zajlottak. A Külügyminisztérium bekérette az orosz nagykövetet az ügyben, hogy tolmácsolják a magyar kormány álláspontját, amely szerint "senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és a forradalom hőseiről".

Az MSZP azóta világossá tette: nem ért egyet Havas véleményével, de

semmilyen szankciót nem tervez vele szemben.

Sőt, azzal mentegetik a politikus kirohanását, hogy

"párttagunk véleményét alapvetően befolyásolja az a családi trauma, személyes tragédia, amelynek során 1956-ban az édesapját elveszítette”.

A szocialista politikus azt állítja, apját, Horn Gézát (Horn Gyula testvérét) "ellenforradalmárok" ölték meg. A történetben csak az sántít, hogy a filmrendező

1956. december 12-én hunyt el, amikor Budapesten már legfeljebb a kádárista pufajkások lövöldöztek.

Egyes kutatások szerint valójában autóbaleset áldozata lett.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerdán levélben fordul Molnár Gyulához, az MSZP elnökéhez. Az Együtt elnöke úgy véli, nemcsak felelőtlenség, de rendkívül káros is a tények minimális figyelembevétele nélkül a forradalom emlékét meggyalázni, az abban résztvevők dicsőségét megsérteni. Ezért Szigetvári Viktor levéllel fordult Molnár Gyulához, hogy megismerje a párt hivatalos álláspontját Havas Szófia kijelentéseit illetően. Továbbá arra kéri az MSZP elnökét, tájékoztassa arról, hogy szándékában áll-e a pártnak bármiféle etikai vagy belső figyelmeztetésben részesíteni Havas Szófiát kijelentése miatt.

A kérdés meglehetősen kínos lehet a szocialisták számára, s politikusaik a jelek szerint inkább a hallgatást választják. Az Alfahír kérdésére Bangóné Borbély Ildikó szocialista parlamenti képviselő is kitérő választ adott, és semmit sem kívánt hozzá fűzni pártja korábban ismertetett véleményéhez.