Nem gyűjtik tovább az aláírásokat Merkel ellen a CDU/CSU-frakcióban

Elsőként - még csütörtök este - az RTL német kereskedelmi televízió híradója jelentette, hogy miután nem látnak esélyt a kezdeményezés sikerére, abbahagyták a hét elején kezdett aláírásgyűjtést a CDU/CSU frakcióban. A frakció többsége továbbra is kitart a kancellár mellett, legalábbis a március 13-án három tartományban - Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz, Szász-Anhalt - tartandó helyi törvényhozási választásig - értesült az RTL.
   
Pénteken egyebek mellett a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió jelentette, hogy felhagytak az aláírások gyűjtésével. A kezdeményezők azt akarták elérni, hogy a frakció foglaljon állást amellett, hogy meg kell tagadni a belépést a biztonságos harmadik országból érkező menedékkérők előtt. Biztonságos harmadik ország például Ausztria, onnan lép be a legtöbb menedékkérő Németországba.
   
A nyílt szembeszállás a kancellárral elmarad, de számos képviselő közös levélben fejti majd ki fenntartásait a Merkel-féle menekültpolitikával szemben, amelynek alapvetése, hogy a menekültválságot nem lehet a német határon megoldani, és ezért nem szabad lezárni a határt a Németországban menedéket kereső emberek előtt. A levelet nem hozzák nyilvánosságra, és a jövő hét elején küldik el a kancellárnak.