Nem kap bosnyák fegyvert Ukrajna

A bosnyák vezetés visszakozott és mégsem szállít fegyvereket Kijevnek. Persze azért kellett egy kis ráhatás.

Az UNIS Group nevű bosnyák védelmi ipari cég korábban 300 tonna lőszer és fegyver leszállítására kötött ötmillió eurós megállapodást Kijevvel. A szállítás jóváhagyásáról szóló döntést azonban a külkereskedelem és gazdasági kapcsolatok minisztériuma "a jelenlegi külpolitikai eseményekre tekintettel" az államelnökség elé utalta.

A háromtagú - a bosnyák, szerb és horvát vezetők által alkotott - államelnökség szerdai közleményében azt írta, hogy a fegyverszállítás "nem járulna hozzá a regionális biztonsághoz, stabilitáshoz és az ukrajnai válság békés megoldására irányuló nemzetközi diplomáciai erőfeszítésekhez".

A fegyverszállítást elsősorban az Oroszországgal szoros kapcsolatokat ápoló boszniai szerbek ellenezték. Az előző kereskedelmi miniszter, a boszniai szerb Boris Tucic pont az UNIS-ügy kapcsán mondott le. A konszenzussal döntő államelnökség szerb tagja, Mladen Ivanic pedig többször jelezte, hogy nem fogja áldását adni az üzletre.

Oroszország januárban figyelmeztette Boszniát, hogy ne adjon el fegyvereket Ukrajnának.

Az UNIS Group vezetője, Suvad Osmaganovic korábban azt állította, hogy Moszkva nyomása miatt hiúsították meg cége ukrajnai fegyverszállításait, és feljelentést tett az ügyben a jelenlegi és az előző kereskedelmi miniszter ellen.