Nem lesznek Pride-os zászlók a nagykövetségeken

Kizárólag magyar és EU-s, esetleg határon túli magyar közösségek zászlói loboghatnak a magyar követségeken, más zászlókat, így például a Pride szivárványos zászlóját nem szabad kitenni, és erre a jövőben sem ad engedélyt a külügyminiszter – írja az Index.

Idén rekordszámú, összesen 31 nagykövetség állt ki a Budapest Pride mellett, a régiós országok közül pedig Ausztria, Szlovénia és Románia mellett Szlovákia is kifejezte szimbolikus támogatását – emlékeztet a lap. Múlt héten azonban kisebb botrány bontakozott ki a szlovák miniszterelnök és a szlovák külügy között, mert Robert Fico tudomására jutott, hogy a budapesti szlovák követség kitette épületére a szivárványos Pride-zászlót.

Az Index megkérdezte az ügyben Külgazdasági és Külügyminisztériumot, milyen szabályozás vonatkozik a külföldi nagykövetségek zászlóhasználatára, illetve engedélyezett-e szivárványos felhúzása az érintett épületekre.

A válaszból kiderült: a nagykövetségeken csak a nemzeti és az uniós zászló loboghat, más zászlók kihelyezésére a miniszter nem adott engedélyt, és nem is fog. Kivételt a határon túl élő magyar nemzeti közösségek zászlói jelentenek, egyes ünnepnapokhoz vagy megemlékezésekhez kapcsolódóan.

A lap szerint ez azt jelenti, hogy a jövőben sem loboghatnak szivárványos zászlók a Pride ideje alatt semelyik magyar nagykövetség épületén sem. Természetesen, ahogy Szlovákiában, úgy nálunk sem konkrétan csak a szivárványos zászlóra vonatkozik a tiltás – válaszolták a lapnak.