Nem lesznek tranzitzónák az osztrák-szlovén határszakaszon

Németországban a kormányzó konzervatív CDU és bajor testvérpártja, a CSU vezetői hetekig tartó vita után vasárnap egy sor menekültügyi intézkedés közös kezdeményezéséről állapodott meg, ennek részeként arról, hogy tranzitzónákat hoznak létre. Előzőleg eredménytelenül zárult a német kormánykoalíció három pártja - a CDU és a CSU mellett a szociáldemokraták (SPD) - vezetőinek berlini egyeztetése a szövetségi kormány menekültpolitikájáról.

A német keresztény pártok tervei szerint a határ térségében kialakítandó övezetekben gyorsított eljárással döntenének a biztonságos minősítésű országokból származó, a hatóságokkal nem együttműködő, beutazási tilalommal sújtott, vagy a menekültstátus megszerzésével nem először próbálkozó emberek ügyében, és ezekből az övezetekből kell hazaszállítani őket.

A néppárti osztrák belügyminiszter szerint a javaslat értékelése csak a koncepció pontos tanulmányozása után lehetséges, azonban számos nyitott kérdést is tisztázni kell, például, hogy a javaslat főképp a balkáni országokra vonatkozik, vagy tartalmaz majd további intézkedéseket is.

Az osztrák-bajor határon a múlt hét végén kijelölt öt helyett már hat ponton hagyhatják el a menedékkérők Ausztriát, hétfőtől a tiroli Kufsteinnél is beutazhatnak Németországba

- jelentette az osztrák közszolgálati média (ORF) híradója.

Vasárnap este mintegy ezer migráns gyűlt össze Kufsteinben, mivel a német hatóságok az ausztriai Tirolból nem engedtek be migránsokat az országba. A migránsok abban reménykedtek, hogy helyi járatokkal át tudnak utazni az osztrák településről a határ másik oldalára, a város pályaudvarán azonban nem jutottak fel a vonatokra. A Kufstein közelében fekvő Erl település egyik parkolóját téliesítették, itt háromszáz embert láttak el vasárnap este, 750-en pedig egy kufsteini sátortáborban kaptak helyet.

A migránsok a felső-ausztriai Kollerschlag, Braunau és Schärding, valamint a salzburgi Oberndorf és Klessheim településnél, illetve hétfőtől Kufsteinnél is átkelhetnek Németországba.

A menekültek átjuttatása a határon már "rutinfeladatnak" számít az osztrák és a német hatóságoknak. Hétfő délelőtt csaknem 1600 ember várakozott a stájerországi Spielfeldnél, hogy továbbszállítsák őket Németország irányába. A rendőrség közlése szerint 157 busz várakozott a határátkelőnél, és az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szerelvényei is rendelkezésre álltak. Az éjszakát 2200-an töltötték Spielfeld fűtött befogadóhelyén, Grazban 1600-an, a városhoz közeli Feldkirchenben 400-an éjszakáztak.

Vasárnap este a németországi Neuhaus átkelőnél 400 migráns tartózkodott, azonban itt még az éjszaka folyamán további 30 busz és 1500 menekült érkezésére készültek fel.

Szombaton összesen 7300-an érkeztek az osztrák-bajor átkelőkhöz, vasárnap is nagyjából ugyanennyien jöttek a németországi határszakaszhoz.