Nem lett túl nagy eredménye a Panama-iratok magyarországi vizsgálatának

A Direkt36 oknyomozó cikke emlékeztet, hogy a két magyar szál

a Fidesz ex-parlamenti képviselője, Horváth Zsolt,

valamint

az MSZP ex-parlamenti képviselőjének, Boldvai Lászlónak felesége, Konti Csilla volt.

Mindkét személy neve szerepelt abban a dokumentumcsomagban, amit 76 ország mintegy 380 újságírója dolgozott fel, miután a német Süddeutsche Zeitung nevű újság megszerezte azt egy panamai ügyvédi iroda, az offshore cégek alapításával foglalkozó Mossack Fonseca-tól.

Horváth Zsolt és Konti Csilla az iratok szerint egyaránt érintettek voltak offshore-cégekben, ami önmagában nem bűncselekmény, ugyanakkor fennáll a kockázata, hogy a cégeket adóelkerülésre, vagy illegális pénzek elrejtésére használhatják – ezért indult nyomozás számos országban, s volt olyan is, ahol letartóztatásokig vezettek az eljárások.

Magyarországon azonban nem. Miután Szilágyi György jobbikos parlamenti képviselő és a feljelentéseiről ismert civil Tényi István is a hatóságokhoz fordult, sőt, Orbán Viktor miniszterelnök is nyomozócsoportokat állíttatott fel a NAV-nál és a rendőrségnél, eljárások ugyan indultak, de azokat hamar le is zárták.

Az offshore-cégen keresztül egy svájci bankszámlán jelentős összegeket mozgató Konti Csilla ügyét a NAV alig egy hónap alatt lezárta, de Horváth Zsolt offshore-cégben való tulajdonosi- és igazgatói szerepét is három hónap után elhagyták.

A Direkt36 azóta hiába próbált érdeklődni a hatóságoknál a nyomozások felől, érdemi információkat nem kaptak.