Nem merik kirúgni a Fideszből, mert cigány

Ács polgármestere nemcsak a Fidesz cigánypolitikájáról rántja le a leplet, de a lufi szétrobbanására is figyelmeztet.

Ács polgármestere korábban azzal került a címlapokra, hogy elárulta, a település rendőrségi bírságok kifizetésére ad segélyt a helyi romáknak. Szombaton pedig arról beszélt a Népszabadságnak, hogy csak a származása miatt nem merik kirúgni a Fideszből, illetve kételyeinek adott hangot afelől, hogy törvényesen működnek-e a cigány önkormányzatok.

Ahogy beszámoltunk róla, Ács település fideszes polgármesterét a napokban győri rendőrök igazoltatás céljából félreállították, és intézkedés közben arról beszéltek egymás között a zsaruk, hogy "kisebbségi vezeti az autót", és a rendőrségi rádióban is azt mondta egy női hang: "kisebbségi igazoltatása van folyamatban".

Az esettel kapcsolatban az Index-nek akkor arról beszélt Lakatos, hogy most már a saját példájából érthető, miért kapnak Ácson a cigányok annyi büntetést. Eddig csak azt látta, hogy folyamatosan újabb és újabb bírságok érkeznek, neki pedig "segélyt kell adnia" a romáknak, nehogy börtönbe kerüljenek. Elmondta, hogy eddig nem nagyon foglalkozott a jelenség hátterével, csak kiutalta a rendkívüli segélyt a büntetések kifizetésére.

Kénytelenek voltunk megállapítani, hogy Ácson sokan közpénzből rendezik a hatósági bírságot. A város adófizetői így egyszerre finanszírozzák a valós szabálysértések miatt kiszabott büntetéseket, és - ha valóban gyakorlat a cigányok rendőrségi vegzálása - akkor a diszkriminatív gyakorlatot is.

Azonban az önérzetében sértett kisebbségi vezető a Népszabadságban tovább folytatta az elszenvedett igazoltatás társadalmi hátterének boncolgatását. Természetesen megtudtuk, hogy a magyarok döntő többsége rasszista, és hogy őt is annyiszor megalázták az iskolai tanulmányai során.

Sőt, a cigánybűnözés szerinte azért alakult ki, mert "a romákat már születésükkor megbélyegzik, hatéves korukban pedig a mai oktatási rendszer szinte azonnal leírja őket".

Ugyanakkor, most mégsem ezek a mondatok vitték a prímet - igazából sokszor ismételgették ezt korábban mások is. Azonban Lakatos neki ment a kenyéradóinak is, kritizálta a Fideszt és annak díszcigányát, Farkas Flóriánt.

Mit tett a mindenkori kormányzat, köztük ez a kormány és annak roma bábelitje a romák érdekében? Farkas Flóriánék nem kíváncsiak az értelmes gondolatokra, ők pénzt osztani szeretnek. Nem tudom, nem volna-e érdemes az Állami Számvevőszéknek vizsgálódnia a roma országos önkormányzatnál, hogy vajon törvényesen és célszerűen használják-e föl a nekik juttatott összegeket? Mennyire hiteles egy olyan szervezet, mely még csak szót sem emel a miskolci házbontások és egyéb törvénytelen cselekedetek ellen? - sorolta észrevételeit Lakatos.

Azt ugyanakkor hozzáfűzte, hogy kilépni nem szándékozik a pártból, kirúgni meg a származása miatt nem meri a Fidesz vezetése.

Ezen felül figyelmezteti is a magyar kormányfőt: a társadalmi feszültségeket oldani kell. Az olyan, ráadásul minden szempontból indokolatlan kijelentések, amelyeket Orbán Viktor tesz a gazdasági menekültekről, az a romákkal és más „kisebbségekkel" szembeni társadalmi gyanakvásokat is erősíti ebben az országban. Márpedig ha sokáig feszül ez a lufi, egyszer szétrobban.

Arra azért kíváncsiak vagyunk, hogy vajon mit szól majd a Fidesz Lakatos szavaira, melyekkel a pártban uralkodó faji megkülönböztetésre utal, és persze arra is, hogy lesz-e hatósági vizsgálat a roma önkormányzatoknál. Abban viszont egyetértünk Lakatos Bélával, hogy teljes mértékben céltalan a Fidesz cigánypolitikája, aminek a következtében valóban egyre inkább éleződik a feszültség az országban.