Nem működik a szivárvány-nemzet Dél-Afrikában

  

Az etiópiai, szomáliai és más bevándorlók tulajdonában lévő, Soweto körzetbeli üzletek megtámadása megfigyelők szerint arra a külföldiek ellen irányuló erőszakhullámra emlékeztet, amely 2008-ban söpört végig a dél-afrikai országon és 62 ember halálát okozta. A rendőrség ugyanakkor igyekezett elhárítani az idegengyűlöletre vonatkozó vádakat, és azt közölte, a fiatalokból összeverődött csoportok válogatás nélkül fosztogatnak. Lesetja Mothiba tartományi rendőrfelügyelő azt mondta, "a drogfüggő fiatalok kihasználják a helyzetet", és az üzletekből csak bizonyos árucikkeket emelnek el, elsősorban készpénzt és cigarettát.
 
A fosztogatási hullám hétfőn kezdődött, amikor egy külföldi lelőtt egy boltját kirabolni készülő 14 éves fiút. Az ezt követően megindult, napokig tartó "rablóhadjáratban" életét vesztette egy külföldi állampolgár is. Az etiópiai, szomáliai, pakisztáni és bangladesi boltosok később a rendőrség felügyelete alatt teherautókra rakták üzleteik árukészletét, és elhagyták a sowetói körzetet.
 
A hatóságok erősítést küldtek a közigazgatási területre, habár néhány videofelvétel arról tanúskodott, hogy a rendőrök elnézően bántak a fosztogatókkal. Sőt egy rendőrtisztet azzal gyanúsítanak, hogy részt vett a rablásban.
 
A Dél-afrikai Köztársaságban nagy munkanélküliség, és hatalmas a társadalmi egyenlőtlenség. Ezek a tényezők a tehetősebbnek vélt külföldiek ellen irányítják a dél-afrikaiak ellenszenvét. Az apartheid-rendszer bukása után, a kilencvenes években Nelson Mandela elnök és Desmond Tutu bíboros meghirdette a sokszínű, és toleráns "szivárvány-nemzet" porgramját, ez azonban az elmúlt két évtizedben látványosan csődöt mondott.