Nem oldják meg a külhoni magyar sportközvetítések ügyét

Nemzetközi sportversenyek magyar közvetítéseit már eddig is csak ügyeskedve, különféle dekóderek segítségével nézhették a külhoni magyarok..

Arra, hogy a nemzetközi sportversenyek magyar közvetítéseit - a vonatkozó nemzetközi szabályozások miatt - nem követhetik figyelemmel határainkon túl, és így nem örülhetnek a magyar sikereknek sem a külhoni magyarok, még tavaly februárban, a szocsi XXII. Téli Olimpiai Játékokkal kapcsolatban hívta fel a figyelmet Szávay István Jobbik-alelnök. A nemzeti párt képviselője akkor sajtótájékoztatón kérte az MTVA-t, hogy dolgozzon ki megoldási tervet a magyar nyelvű sportközvetítések külhoni elérhetővé tétele érdekében - akár kétoldalú megállapodások útján, akár más módon.

Ez ügyben egyelőre lényeges előrelépés nem történt, viszont 2015. július 18-val, a magyar vonatkozásban kizárólagos sportközvetítési jogokkal rendelkező M4 Sport elindulásával egy, ha lehet még ennél is súlyosabb problémát generált teljesen értelmetlenül a kormány. Erre szintén Szávay István jobbikos képviselő hívta fel a figyelmet egy nemrég benyújtott írásbeli kérdésében. Mint írja „A magyarországi sporteseményeket, például a labdarúgó NB1 összecsapásait ugyanis eddig gond nélkül tudták követni külhoni nemzettestvéreink, hisz ezek közvetítését nem kellett lekódolni. Július 18-án azonban elindult az új közszolgálati sportcsatorna, az M4 Sport. A közmédia tájékoztatása szerint mostantól kezdve minden sportközvetítés kizárólag ezen az adón lesz elérhető. Erősen valószínűsíthető, hogy a szomszédos országok szolgáltatói egy külföldi sportcsatornát nem fognak felvenni kínálatukba. A Dunát viszont felvették, hisz ez például Romániában nagyon sokakat érdekel. Ez pedig azzal a következménnyel fog járni, hogy a külhoni magyarok már azokat a magyar vonatkozású sportközvetítéseket sem követhetik majd, amelyeket eddig még meg tudtak nézni.”

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes válaszában elismerte, hogy mivel az M4 Sport műsorainak jelentős részét a külföldi kábelszolgáltatók nem továbbíthatják (mivel azok nemzetközi versenyek, országonkénti kizárólagos közvetítési joggal – a szerk.), „nincs érdemi érdeklődésük egy ilyen, szakaszosan elérhető csatorna terjesztése iránt.” Tehát az M4 Sport valószínűleg sehol nem fog majd külhonban bekerülni a kábelszolgáltatók csomagjaiba (maximum a legdrágábbakba), így elérhetetlen lesz az érdeklődő, de elszakított területeken élő magyarok döntő többsége számára.

Semjén véleménye szerint „az egyik legkézenfekvőbb megoldás az uniós szabályozás felgyorsítása, hogy a jövőben ne kelljen korlátozni a sugárzást a határokon a műsorterjesztőknek.” Ebben azonban még középtávon sem érdemes reménykedni, hisz az EU-nál lassabban ügyet, főleg nemzeti szempontból fontos ügyet nem sok szervezet intéz a világon.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a Simicska-Orbán háború és a fideszes médiacézárok helyezkedései miatt átalakított közmédia kialakításakor a szavakban a külhoni magyarság irányában rendkívül elkötelezett Fidesz egyszerűen elfeledkezett nemzetünk egynegyedéről – ezzel is alátámasztva azt a vélekedést, hogy csak a szavazatokra hajt.