"Nem szabad mindig csak szidni Magyarországot"

"A  politika és a média hecceli a "menekülteket" illegális bevándorlónak, "a Fidesz szóhasználatát már semmi nem különbözteti meg a "szélsőjobboldali" Jobbikétól.

A ZDF német országos közszolgálati televízió és a Süddeutsche Zeitung című liberális német lap az ideiglenes magyar műszaki határzárral foglalkozott. A ZDF Heute Journal című híradójának szerda esti adásában a Röszkéről bejelentkező tudósító, Roland Strumpf kiemelte, hogy "a kerítés nem tudta betölteni funkcióját", és ez a jövőben sem változik majd. "Ezt Budapest is tudja, és retorikája sokat szelídült", hiszen most már csak arról van szó, hogy a kerítés tereli, "becsatornázza a menekültáradatot" azokra a pontokra, ahol a magyar állam szervei beléptetik az embereket az országba. 
    
A menekültek tömege "természetesen Magyarországot is teljesen túlterheli", de a hatóságok részéről "érezhető az igyekezet", a törekvés arra, hogy szabályozzák, rendezett mederbe tereljék a folyamatot, ezért "nem szabad mindig csak szidni Magyarországot" - hangsúlyozta a német közszolgálati televízió tudósítója.
 
A Süddeutsche Zeitung csütörtöki számában Katonasággal a menekültek ellen címmel közölte Cathrin Kahlweit kommentárját, aki úgy vélte, hogy a szerdai röszkei eset "nem az utolsó agresszív cselekedet" az érintettek és a hatóságok számára "napról napra drámaibb helyzetben". 
    
Hozzátette, hogy a magyar kormány a határzár révén egyedül igyekszik kezelni a menekültválságot, és ez azt jelenti, hogy "más, baráti országok rovására keres kiutat, ami azonban nem lehet megoldás egy nemzetközi léptékű drámára". 

A szerző hangsúlyozta: a magyar kormány "felmondta a szolidaritás utolsó maradékát is, amely még egyáltalán volt ebben a kérdésben Európában".

"Török áradat"

Egyik uniós ország sem bánik olyan brutálisan és embertelenül a menekültáradattal, mint Magyarország - olvasható a Der Standard című osztrák liberális napilap csütörtöki számában. A Csődöt mondott menekültpolitika című kommentár szerint a politika és a média "hecceli a menekülteket illegális bevándorlónak", török áradatnak nevezik (ezt vajon hol olvasta? - a szerk.), vagy új népvándorlásról beszélnek, így a Fidesz szóhasználatát már semmi nem különbözteti meg a "szélsőjobboldali" Jobbikétól. Gregor Mayer cikkíró szerint a miniszterelnök menekültpolitikája csődöt mondott, ugyanannyi menekült érkezik Magyarországra, mint ahányan az égei-tengeri veszélyes átkelést túlélték. Orbán Viktor egyfajta pszichózis, "rendkívüli állapot" fenntartásával homogenizálni akarja a társadalmat, amely már régóta felismerte volna, hogy Orbánnak nincsenek válaszai a problémákra - véli a szerző.