Nem szabad rasszistázni azokat, akik tartanak a bevándorlástól

Justin Welby, Canterbury érseke, a világszerte több mint 70 millió hívőt számláló anglikán unió legfőbb vallási méltósága a The House című, a brit parlament alsóházának képviselői által szerkesztett heti politikai magazinnak nyilatkozva kijelentette: igazolható érzelmi megnyilvánulás a félelem a mostanihoz hasonló "kolosszális" válságok közepette.

Welby szerint a jelenlegi menekülthullám "az egyik legnagyobb népvándorlás az emberiség történelmében", és az egyes közösségekben őszinte félelmek fogalmazódnak meg, amelyekre oda kell figyelni és megoldást kell találni.

[fb_pages_codes:immigration]

Az anglikán vezető alig burkoltan bírálta ugyanakkor a menekültválságra adott brit kormányzati választ. Justin Welby "rendkívülinek" nevezte Németország erőfeszítéseit, kiemelve, hogy a németek csak tavaly 1,1 millió menekültet fogadtak. Hozzátette: ezzel összehasonlítva "igen soványnak hangzik" az a terv, amelynek alapján Nagy-Britannia öt év alatt összesen 20 ezer szíriai menekültet fogad be a konfliktusövezettel határos országok menekülttáboraiból.

Kijelentette: tudatában van az ügy bonyolultságának, és jogosnak tartja a brit kormány azon meggondolását, hogy kerülni kell az embercsempészet támogatását. "Nem tehetünk azonban úgy, mintha nem lennénk részesei ennek a problémának (...) Meg kell találnunk a módját, hogy vállaljuk a teher ránk eső részét" - fogalmazott Canterbury érseke.