Nem támogatja a kormány a Magyarok IX. Világkongresszusát

Patrubány Miklós szerint a magyar állam a Magyarok Világszövetsége ellen dolgozik.

10 konferencia, neves előadók, megkerülhetetlen témák

A Magyarok IX. Világkongresszusát 2016. augusztus 15-20. között, Ópusztaszer-Székesfehérvár-Budapest-Pásztó helyszíneken, 10 konferenciával, neves előadók bevonásával (egyetemi docensek, jogászok, orvosok) rendezik meg. A szervezők célkitűzése szerint a nemzetben gondolkodó, magyarságát vállaló, azért rendületlenül tenni akaró magyarok jönnek össze több országból, hogy elsősorban a magyar nemzetet, de minden nemzetet érintő témákat napokon át tárgyalják, vitassák mindazokat a tennivalókat, amelyek segíteni fogják a magyarságot a globalizálódó, a független államokat megszüntetni akaró törekvések vészes időszakában.

A Kárpát-medencei magyar vértanúság – történeti konferencián 13 előadás hangzik el, amelyek az Árpád-kortól a második világháború végéig, amelyen 1945-ig tárják fel az évszázadokon keresztül elkövetett magyarirtásokat, kegyetlenkedéseket dr. Botlik József egyetemi oktató vezetésével. Nemzeti ünnepünk 60. évfordulójának szentelve 1956: Szabadság, tisztesség, méltóság címmel megrendezendő konferencia elnöke Sujánszky Jenő, 1956-os szabadságharcos, a Sémiták, árják és turániak címet viselő őstörténeti konferenciának pedig dr. Bakay Kornél, dr. Aradi Éva és dr. Varga Tibor a társelnökei.

A szervezők tematikus konferenciák keretében keresik a megfelelő választ a demográfiai katasztrófával fenyegető helyzetre, lévén, hogy népességszámunk  minden évben egy kistelepülés számával  lesz kevesebb, ami által csökken a munkaképes lakosság aránya is, lassul a gazdasági növekedés. Az „In vivo” – orvos-konferencia  keretében a konferencia vezetői beszámolnak az első magyar tüdőtranszplantációról, de érintik az immunológiai, nephrológiai, onkológiai, kardiológiai, szájsebészeti kutatások témakörét is. A hírek szerint – egyebek mellett – ugyanezen konferencián hallhatunk a Kárpát-medence idegsebészeti körképéről, a trombózishajlam fokozódásának népegészségügyi jelentőségéről, a  trombózishajlamú várandósok ellátásának modern megelőző kezeléséről, illetve még sok minden másról.

Azt gondoltam és gondolom most is, hogy egy ilyen rendezvényt – a rendelkezésre álló erőforrásoknak megfelelően – indokolt a mindenkori magyar államnak a költségvetés terhére támogatni. Ám ahogy a konferencia, úgy a konferencia megszervezését vállaló Magyarok Világszövetsége is nemhogy támogatásra nem számíthat a kormánytól, hanem még üldöztetésnek is van kitéve - fogalmazott Sneider Tamás portálunknak.

Miniszteri rágalmazás, székház bezárás

Az N1TV Kávézó című műsorában idén márciusban Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége elnöke kifejtette, hogy a magyar állam a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) ellen dolgozik. A műsorban elhangzottakat nem kívánjuk ismételni, azonban érdemes felidézni azt az esetet, mikor Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető csúcsminiszter bűnbarlangnak nevezte a patinás szervezetet. A kijelentés óriási felháborodást váltott ki az MVSZ tagságának és szimpatizánsainak a körében, amely egy feljelentésben csúcsosodott ki. 

„A Magyarok Világszövetségét, azt a bűnbarlangot soha nem fogjuk támogatni, amíg én miniszter vagy államtitkár leszek, vagy szavazatommal ezt meg tudom akadályozni" 

- egész pontosan így fogalmazott Balog Zoltán az Országgyűlés Kulturális Bizottsága előtti meghallgatásán, szavaiért azonban már nem vállalta a felelősséget.

Az MVSZ feljelentésére a Pesti Központi Kerületi Bíróság ugyanis hiába indítványozta a miniszter mentelmi jogának a felfüggesztését becsületsértés vétsége miatt, azt az Országgyűlés fideszes kétharmada megakadályozta.
 
Aki azt gondolná, hogy innentől önmérsékletet tanúsított a kormány, de legalábbis józan visszafogottság volt jellemző a hivatalos szervek részéről az MVSZ irányába, az téved. 2013 májusában a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a Magyarok Házához (az MVSZ székháza - a szerk.) egy állítólagos bombariadó miatt, egy időre be is záratták az épületet, amely éppen az ujgur fiatalok világkongresszusának adott volna otthont. 

Balog nem válaszol, Semjén Zsolt diplomatikusan fogalmaz

Sneider Tamás a Magyarok IX. Világkongresszusát érintő megkeresését Balog Zoltán csúcsminiszternek címezte (talán nem véletlenül - a szerk.), ám a válasz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől érkezett, amelyben a politikus így fogalmaz:

"A Magyarok IX. Világkongresszusának szervezői nem fordultak felénk kérelemmel, és a rendezvény támogatására nem nyújtottak be pályázatot a Bethlen Gábor Alap „A magyar kultúráért és oktatásért” című pályázati felhívására sem. Mindezek alapján a rendezvény megvalósulását nem áll módunkban támogatni."

Mindezek fényében nem világos, hogy a kormány - Balog Zoltán nyilatkozata értelmében - továbbra is bűnbarlangnak tartja a Magyarok Világszövetségét, vagy ez a miniszternek egy borgőzös pillanatában, nem kellően átgondolt, minden alapot nélkülöző kijelentése volt, a kormány pedig nyitott a Magyarok IX. Világkongresszusának támogatására (Semjén szavai erre engednek következtetni). 
 
Megkeresést intézünk Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke felé, ha választ kapunk, akkor a szervezet állásfoglalásával frissítjük bejegyzésünket.