Nem tetszett a Fidesz-KDNP többségnek a jobbikos szigor

A Jobbik elévülhetetlenné tenné a politikusi korrupció büntethetőségét, illetve átláthatóbbá tenné a közpénzek elköltését. A Fidesz-KDNP nem.

A korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatos törvénykönyv módosításról szóló javaslatot Mirkóczki Ádámmal jegyzi Staudt. A javaslat lényege, hogy a politikai közéletben részt vevő, választott tisztségen alapuló pozíciót betöltő és ezért tiszteletdíjban részesülő személyek (a köznyelv szerinti politikusok) a jelenlegi korrupciós bűncselekményekhez kapcsolódó elévülési idő elteltét követően is felelősségre vonhatóak legyenek. Staudt Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi szabályozás mellett, sok esetben vagy nem indul el a nyomozás korrupciós ügyben, vagy nem adják ki az érintett országgyűlési képviselő mentelmi jogát. A jobbikos képviselő rámutatott: ez a gyakorlat könnyen a korrupciós ügyek elévüléséhez vezethet, és vezetett is sokszor az elmúlt évtizedekben. Ezért a Jobbik azt javasolta, hogy a megnevezett korrupciós bűncselekmények az el nem évülő büntethetőségű cselekmények közé kerüljenek be a Büntető Törvénykönyvbe, amennyiben azokat politikus követte el.

A közpénzek elköltéséről szóló szerződések nyilvánossá tételéről szóló javaslatot már egyedül nyújtotta be Staudt Gábor. A Jobbik azt szeretné, ha automatikusan elérhetővé és nyilvánossá válnának a közpénzek elköltéséről szóló szerződések, mivel minden magyar állampolgárnak joga van tudni, hogy ezeket a pénzeket mire költi az állam, és mire költik el az önkormányzatok, esetleg egyéb szervezetek. Staudt javaslata szerint ameddig a hivatkozott közérdekű adatok nem lesznek átláthatóan kezelve egy mindenki által elérhető, nyílt felületen, addig a korrupció felszámolásáról szó sem eshet.

Staudt Gábor a sajtótájékoztatóján azt ígérte, hogy a jobbikos javaslatok elutasítása ellenére, azokat újra és újra be fogják nyújtani.