Nem tudni, meddig bízhat Putyinban Trump

Donald Trump szerint Angela Merkel német kancellár "katasztrofális hibát" követett el az illegális migránsok befogadásával.

A leendő elnök a The Timesnak adott interjúban beszélt az Oroszország elleni szankciókról is.

Kijelentette: meg kell vizsgálni, hogy "lehetséges-e jó megállapodások elérése Oroszországgal". Trump szerint ebbe beletartozik az is, hogy a nukleáris fegyverzetet "nagyon jelentősen csökkenteni kell".

"Oroszország nagyon megszenvedi a szankciókat, és én úgy gondolom, hogy (ebben az ügyben) történhet valami, amivel sokan jól járnának"

- fogalmazott a gondolatot továbbfűzve a megválasztott amerikai elnök.

Trump kijelentette: azzal az alapállással kezdi elnöki tevékenységét, hogy megbízik Putyinban, csakúgy, mint Angela Merkelben, ám figyelmeztetett:

"Majd meglátjuk azonban, hogy ez meddig tart. Lehet, hogy egyáltalán nem sokáig."

Trump kifejtette azt a véleményét is, hogy Nagy-Britannia "remekül teljesít majd" a brit EU-tagság megszűnése után. Komoly bírálattal illette ugyanakkor azokat a NATO-tagállamokat, amelyek nem járulnak hozzá az előirányzott mértékben a védelmi kiadásokhoz, az atlanti szövetséget pedig "elavult" szerveződésnek nevezte.

A német kormány menekültpolitikájáról Donald Trump kijelentette: "nagyon katasztrofális volt" Merkel döntése "ezeknek az illegális (bevándorlóknak) a korlátlan befogadásáról, akárhonnan jöttek is ezek az emberek (...) Ráadásul senki nem is tudja, hogy honnan jöttek".

Kifejtette azt a véleményét is, hogy az Európai Unióban Németország a domináns hatalom, és Nagy-Britannia "bölcsen tette", hogy a távozás mellett döntött.

"Ha megnézzük az Európai Uniót, az tulajdonképpen nem más, mint Németország, alapvetően csak egy eszköz Németország számára. Ezért gondolom, hogy az Egyesült Királyság oly okosan cselekedett a kilépéssel"

- fogalmazott.

A megválasztott republikánus amerikai elnök az amerikai-brit kétoldalú kereskedelmi megállapodás lehetőségéről szólva kijelentette: kormánya "nagyon keményen dolgozik majd" azon, hogy ez a megállapodás gyorsan és megfelelő formában létrejöhessen.