Néma pedagógussztrájk, feketében az egészségügy

Két órán át tartott a pénteki sztrájk, de nem volt túl látványos, hiszen az épületeken belül zajlott. Az egészségügyiek feketével, míg a pedagógusok kockákkal jelezték tiltakozásukat.

A pénteki, reggel 8-tól 10 óráig tartó pedagógussztrájkhoz nem csatlakozott annyi intézmény mint március 30-i eseményhez, amiben nem csak az időközben megszüntetett Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) és az azzal kapcsolatos, folyamatban lévő tárgyalások, de a szervezők széttagoltsága is közrejátszhatott.

A mostani munkabeszüntetést a pedagógusok vonalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Civil Közoktatási Platform és a Pukli István nevével jelzett Tanítanék Mozgalom vitte, hozzájuk pedig elvileg több más szakszervezet, illetve az egészségügyi dolgozók egy része is csatlakozott.

Ugyanakkor nem vett részt az akcióban sem a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), sem az ő vezetőjük által elnökölt, mindenkire vonatkozó sztrájkbizottság, mert ők április 20-ra terveznek egy

egész országot érintő 5 perces munkabeszüntetést.

A pénteki sztrájk egyébként jellegéből eredően sem lehetett látványos, mert a sajtó nem tudósíthat az iskolákon belüli helyzetről, ahol jellemzően annyi történt, hogy a tanárok nem tartották meg az órákat, illetve voltak olyan intézmények is, ahol eleve 10 órára kellett bemenniük a diákoknak.

Tüntetők csupán néhány iskola előtt gyülekeztek, egy részük pedig szélsőséges politikai akciók formájában próbálta meglovagolni a sztrájkot. Némelyik tüntető például ilyen primitív módon próbált kiállni a tanárok mellett, bár bizonyára nem egyeztetett velük előtte:

Ahogyan ez az OPNI-szökevény sem, aki Jézusnak öltözött:

A Klik megszüntetését követően egyébként tárgyalások indultak a szakszervezetek és a kormány között, s míg ezek tartanak, valóban lendületét veszthetik a tiltakozások. Ettől függetlenül a PDSZ még pénteken bekéri a sztrájkoló pedagógusoktól a létszámukat hogy tudják, mennyien csatlakoztak hozzájuk.

A pedagógusokkal párhuzamban fekete ruhába öltözött az egészségügyi dolgozók egy része is, erre Sándor Mária, a "fekete ruhás nővér" buzdította őket.

A tiltakozás eme egyszerű formáját azonban több kórházban megtiltották, bár ettől még voltak olyanok, akik feketébe öltöztek, illetve civilek több intézmény kerítésére is fekete szalagokat tettek.

Sztrájk legközelebb április 20-án, azaz jövő hét szerdán lesz.