Németh Sándor az Alfahírnek: a Hit Gyülekezete nincs eladva, és a Fidesz után is létezni fog

Németh Sándor az Alfahírnek: a Hit Gyülekezete nincs eladva, és a Fidesz után is létezni fog

A Hit Gyülekezete nem a Fidesz által kreált szereplője a magyar közéletnek és az egyházi életnek. A Fidesz előtt is volt Hit Gyülekezete, és a Fidesz után is lesz Hit Gyülekezete – mondta az Alfahírnek Németh Sándor. Az ATV tulajdonosát és a Hit Gyülekezetének vezető lelkészét annak kapcsán kerestük meg, hogy Havas Henrik az N1TV-nek adott interjújában úgy fogalmazott,

„Németh Sándornak ha úgy alakul, lesz-e pofája letagadni, hogyan adta el a gyülekezetet a Fidesznek?”

Havas Henrik azért beszélt erről, mert miután 2017-ben kiderült, hogy éppen könyvet ír Vona Gábor akkori Jobbik-elnökről, a kormányzati sajtó komoly támadást indított ellene, felmerült vele szemben egy máig bizonyítatlan szexuális zaklatási vád is, az ATV pedig rövid idő alatt megszabadult tőle. Ezt követően a csatorna tulajdonosához köthető Szent Pál Akadémia és a Hit Gyülekezete összesen mintegy 758 millió forint állami támogatást kapott a kormánytól.

Németh Sándor az Alfahír megkeresésére azonban nevetségesnek nevezte, hogy eladta volna a Hit Gyülekezetét a Fidesznek: szerinte a kormánytól függetlenül működnek, való igaz, hogy ellenségeskedés nélkül. Az ATV tulajdonosa szerint ma egy olyan társasjáték zajlik a közéletben, amiben az emberek vagy orosz-, vagy Fideszbérencek, de nekik pusztán egy korrektnek mondható, távolságtartó kapcsolatuk van a kormánnyal, ez a viszony pedig semmivel sem szorosabb, mint a 2010 előtti rendszerrel volt.

A kormányzati támogatással kapcsolatban azt mondta, annak semmilyen kapcsolata nincs Havas Henrik ügyéhez, az időbeli egyezés pedig véletlen, hiszen több hónapos átfutása van az ilyen jellegű támogatásoknak.

Nagyon sajnálom Havas Henriket – mondta Németh, hozzátéve, hogy jobb lett volna, ha a csatornával való együttműködése szebben ér véget, vagy véget sem ér, de ehhez sem neki, sem a Hit Gyülekezetének nincs köze.

„Havas Henrikkel nem volt negatív kapcsolatom. Én nem tárgyaltam le, és nem adtam semmilyen erre vonatkozó utasítást, ez teljesen a televízió vezetése és a Henrik közötti kapcsolat alapján dőlt el. Hogy mi volt köztük, arról nem vagyok illetékes nyilatkozni.”

- mondta, hozzátéve, hogy

„Ha valaki nem kívánta ezt az ügyet, meg vagyok győződve, hogy az az ATV, mert a csatornának kifejezetten kínos volt."

Lapunk megkereste Németh Sándor fiát, az ATV vezérigazgatóját, Németh S. Szilárdot is. Róla ugyanis azt kérdezte Havas Henrik az interjúban, hogy

„Van-e pofája Németh S. Szilárdnak azt hazudni –miközben jó keresztényekről van szó-, hogy volt itt vizsgálat, csak engem nem kérdeztek meg, meg a kolléganőimet sem?”

Havas ugyanis állítja, hogy meg sem kérdezték őket arról ami történt, noha az ATV közleményében úgy fogalmazott, lezárták a belső vizsgálatot az ügyében, és nem kívánják meghosszabbítani a műsorvezető hamarosan lejáró szerződését.

Az Alfahírnek azonban a televízió vezetője nem kívánt nyilatkozni az ügyben:

„Nem érdekel minket”

- zárta rövidre a témát, így bővebben rá sem kérdezhettünk, pontosan milyen belső vizsgálat zajlott le, és miért nem kérdezték meg az érintettet és szűk munkahelyi környezetét arról, szerintük mi történt.

Havas egyébként az interjúban azt mondta, hogy a kifogásolt ügye egy 2017 tavaszi adásban történt, amikor pont a nőkkel szembeni zaklatásokról beszélgettek, és ő egy kolléganőjének combjának megérintésével azt akarta demonstrálni, hogy korábban „egy politikai elithez tartozó” nő neki is megfogta így a combját, azt kérdezve, hogy „ugye jóban leszünk, Henrik?”. A bíróságon megismert jegyzőkönyv szerint ez volt a Havas-féle zaklatás.

A műsorvezető az N1TV-nek ezeken túl arról is beszélt, hogy egy alkalommal a Havas a pályán című műsorában Szlazsánszky Ferenc szerkesztő kérésére szándékosan nem hozta szóba Rogán Antal több százezer forintot érő luxustáskájának ügyét, hiába érdemelt volna szót egy ellenzéki tévében a miniszter urizálása. Ennek oka pedig Havas szerint az volt, hogy az állami hirdetések kiosztásáért –és így számos médium burkolt finanszírozásáért- a propagandaminisztert szokás felelősként emlegetni, magyarán attól tartottak, hogy a botrányain való élcelődés anyagi kockázatokkal is járhat a csatorna számára.