Németh Szilárd berágott Karácsonyra, aki szerinte "folyamatosan fúrja-faragja" a rezsicsökkentést

Németh Szilárd berágott Karácsonyra, aki szerinte "folyamatosan fúrja-faragja" a rezsicsökkentést

Kivizsgálást szorgalmaz és bocsánatkérésre szólította fel Karácsony Gergely főpolgármestert Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, aki azt írta, jogtalanul számláztak ki két csepeli panelház lakóinak távhőfogyasztásért több mint százezer forintot. Valószínűleg adminisztrációs hiba történhetett.

Az alaposan felpaprikázott kormánypárti politikus közleményét a Technológiai és Ipari Minisztérium vasárnap juttatta el az MTI-hez, de egy Facebook-posztot is élesített az ügyben.

Németh Szilárd úgy fogalmazott, megdöbbenve olvasta a sajtóban, hogy Csepelen két panelház lakói is több mint százezer forintos távhőszámlát kaptak.

"Azt tudtam, hogy a baloldal, köztük a Főtáv tulajdonosi joggyakorlója, Karácsony Gergely a kezdetektől folyamatosan fúrja-faragja és megszüntetné a rezsicsökkentést. Viszont azt nem gondoltam, hogy egy ekkora, a csepeli családokat és nyugdíjasokat megkárosító törvénytelenségbe botlok" - magyarázta a kormánybiztos, hozzátéve, hogy ezt azonnal ki kell vizsgálni.

"Felszólítom Karácsony Gergelyt a jogtalan számlák azonnali stornójára, visszavonására, rendezésére, a rezsicsökkentés maradéktalan végrehajtására és a sértett lakóktól való bocsánatkérésre!"

- írta Németh Szilárd, aki annak kivizsgálását is szorgalmazta a főpolgármestertől, hogy a jogsértés előfordulhatott-e más, távfűtésű lakóházakban.

A fővárosi kormányhivatalt pedig arra kérte, hogy haladéktalanul és teljes körűen vizsgálja meg a Kölcsey Lakásszövetkezet és a Főtáv felelősségét a fogyasztóvédelmi szabályok és a rezsicsökkentés megsértésében.

Magyarországon a rezsicsökkentés minden rezsifizető magánszemélynek törvényben biztosított jogon jár, azt senki sem sértheti meg büntetlenül - hangsúlyozta közleményében.

Ugyanakkor az RTL Klub szerint a Kölcsey Lakásszövetkezet illetékesei azt mondták az érintett lakóknak, hogy egy volt, azóta elbocsátott kollégájuk hanyagul végezte a munkáját, rosszul jelentett be adatokat, és ez eredményezte a kiugró számlákat. Ki is helyeztek a lépcsőházakba egy tájékoztatót, mely szerint a szövetkezet az előző vezetés idején tévesen adott meg információkat a Főtávnak a melegvízfogyasztásról, és kérik, hogy akinek a szokottnál magasabb a számlája, az jelentkezzen náluk.