Németh Zsolt válthatja Szijjártót a külügy élén

Nagyszabású kormányátalakításról, új minisztériumi struktúráról értesült a Népszava kormányközeli forrásokból.

A lap informátorai szerint Orbán Viktor október 15-én - vélhetően a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által tartott kormányinfó útján - jelenti majd be: úgy változtatna a minisztériumi struktúrán, hogy annak egyetlen tárcavezetői "áldozata" lehetne, hiszen az átalakítással lényegében minden érintett szereplő feljebb lép.

A Népszava úgy tudja, hogy részletek még kérdésesek, de az már szinte eldöntött tény, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter apparátusa bekebelezi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nagy részét, a legújabb kormányfői elképzelések nyomán pedig újból önállósulhatna a diplomácia is. Állítólag mindez Szijjártó kérésére történik meg.

A lap forrásai szerint ugyanis Szijjártó - noha élvezi a nemzetközi politikai csatározásokat - aggodalmakat fogalmazott meg az utóbbi hónapokban megsokasodott ütközetekben való részvétele nyomán kockáztatott "kiváló külgazdasági kapcsolatok", valamint az elmúlt egy évben elért eredmények veszélybe kerülése miatt.

Szijjártó állítólag a külföldi partnerekkel tervezett megállapodásokban is "gördülékenyebbnek gondolná", ha a fejlesztési tárca bizonyos jog- és hatáskörei, valamint jelentős infrastrukturális háttere az ő felügyelete alá kerülne

 – írja a Népszava.

További információira hivatkozva a lap arról is beszámol, hogy Orbán Viktor a jövőben komoly szerepet szán Seszták Miklós jelenlegi fejlesztési miniszternek, aki a jövőben már „nem bársonyszékből irányíthatja majd az eseményeket”. A Népszava tudni véli, hogy a struktúraváltás a ma még Lázár János kezében, pontosabban a Miniszterelnökségen összpontosuló uniós pénzosztási mechanizmust is érintheti - „ebben a tekintetben pedig vélhetően a kancellária új miniszterhelyettesének, a ma még a fejlesztéspolitikai kommunikációért helyettes államtitkári rangban felelő Csepreghy Nándornak is lesz egy-két szava”. A struktúraváltás az Európai Unióval zajló, komoly vita végére is pontot tehetne, hiszen így ismét külön lehetne választani az uniós források elosztásáért, s a rendszer felügyeletéért felelős szerveket.

A Népszava forrásai azt is megszellőztették, hogy az újonnan létrejövő önálló külügyminisztérium élére Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kerülne.