A németek továbbra is Merkelre vágynak

Félelem és Brexit-fóbia a Rajna mentén.

A Die Welt és a Stern által közösen megrendelt közvélemény-kutatás egyértelmű erősödést mutat Angela Merkel tetszésindexe kapcsán.

Európa anyósa kettő százalékponttal tudta feljebb tornászni a népszerűségét, így jelenleg a derék német honpolgárok 48 százaléka tenné le mellette a garast, ami azért még mindig sehol nincs eddigi, akár 50 százalékot is meghaladó támogatottságához képest.

Ami igazán érdekes, hogy mintha a politikus asszony migrációs politikája is más megítélés alá esne újabban, mivel a megkérdezettek 59 százaléka elégedettnek vallotta magát az 1 millió bevándorló Németországba csődítésével.

A britek kilépése egyébként valamit nagyon eltörhetett a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szavazóiban, mert a kancellár legkarakánabb, koalíción belüli ellenzékének számító formáció szimpatizánsai is visszanyerték benne hitüket.

Jelenleg a CSU szavazók 59 százaléka ítéli meg pozitívan Merkelt, amitől Horst Seehofer pártelnököt valószínűleg napokig borogatni kell majd.

Merkel a migránshívogatást megelőzően, 2015-ben volt utoljára ennyire népszerű Németországban, illetve az által vezetett koalíción belül.

A felmérés továbbá kimutatta, hogy mind a CSU, mind Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) tudott profitálni a Brexit keltette páni félelemből (roppant szemléletes, mire is épül ma valójában az európai politikai gyakorlat... - a szerk.).

Mindkét alakulat 2-2 százalékkal növelte igencsak megtépázott népszerűségét.

Az euszkeptikus, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága viszont csökkent. Frauke Petry pártja 3 százalékot bukott az utóbbi, belharcokkal terhelt hónapokon, de 12 százalékkal még így is őrzi harmadik helyét a népszerűségi versenyben.