Kötelező oltás jön az egészségügyi és szociális dolgozóknak Németországban

Kötelező oltás jön az egészségügyi és szociális dolgozóknak Németországban

Elfogadta a német szövetségi parlament (Bundestag) azt a törvényt pénteken, amely kötelezi az egészségügyi és szociális dolgozókat az új típusú koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás beadatására - számolt be az MTI.

A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény módosítása értelmében legkésőbb március 15-ig meg kell szereznie a teljes oltást minden munkavállalónak, aki különösen veszélyeztetett csoportokkal foglalkozó egészségügyi és szociális ellátási intézményben dolgozik.

Az oltási kötelezettség így vonatkozik a többi között a kórházak, klinikák, orvosi rendelők, időseket vagy betegeket ellátó bentlakásos otthonok és mentőszolgálatok személyzetére.

A szövetségi kormány előterjesztését pártpolitikai oldalakat átívelő támogatással, 571 igen szavazattal, 80 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett fogadták el. A kormánypártoknak - szociáldemokraták (SPD), Zöldek, liberálisok (FDP) - 416 képviselőjük van. A módosítást egyedül a CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) frakciója utasította el egységesen.