Atlétikai stadion helyett parkot építenének civilek, ezért petíciót is indítottak

Atlétikai stadion helyett parkot építenének civilek, ezért petíciót is indítottak

Aláírásgyűjtést indítottak civilek annak érdekében, hogy a 2023-as atlétikai világbajnokságra épülő a dél-pesti folyópartra tervezett Nemzeti Atlétikai stadion helyett inkább parkot építsenek. 

A kezdeményezők azt szeretnék elérni, hogy az atlétikai stadion helyett inkább parkot alakítsanak ki, a felszabaduló költségeket pedig a koronavírus-járvány következtében kilátástalan helyzetbe került emberekre fordítsák. A kezdeményezők egy petíciót is elindítottak, amelyet bárki aláírhat. 

A petíció kezdeményezői szerint a beruházás elhalasztásával "a felszabaduló mintegy 200 milliárd forintból a kormány azokat az embereket, családokat és vállalkozásokat támogassa inkább, akik a koronavírus-járvány miatt kilátástalan helyzetbe kerültek." Véleményük szerint hatalmas épületek helyett közpark kéne létesülnie a kormány támogatásával a pesti Duna-part egyik utolsó még beépítetlen területén.

Mint ismert, a tervek szerint az új atlétikai aréna a 2023-as világbajnokságra épülne, amely mobil lelátókkal együtt 40-45 ezer férőhelyes lenne, majd a világbajnokság után 15 ezresre csökkentenék a befogadóképességet. Hivatalos fenntarthatósági tanulmány a torna után egyelőre azonban nincs, így arra vonatkozóan sincs semmiféle adat, hogy az esetleges üzemeltetési költségek mennyibe kerülnének, az viszont esélyes, hogy ez inkább a fővárosra hárulna és így az adófizetőkre.

Az építészeti tervek már elkészültek: a Napur Architect Kft. röpke 4,7 milliárdért vállalta a projektet. Múlt héten pedig a Magyar Közlöny szerint újabb 2 milliárd forinttal drágult a projekt hiszen, a Nemzeti Atlétikai Központ bontási, megszüntetési és ahhoz kapcsolódó egyéb, a kivitelezést megelőző" munkálataihoz. A tényleges építési költségeket 100 milliárd forintra saccolta az állam.