Marine Le Pen lecserélné a Nemzeti Front nevet

Nemzeti Összefogás lehet a párt új neve.

"Azt kérem, hogy vigyük végig a megújulást, amelyért engem megválasztottak, ez a sikerünk alapfeltétele" - mondta a 16. pártkongresszust záró beszédében Le Pen. A jelenlegi elnevezés "számos francia számára, még a jóhiszeműeknek is, pszichológiai fékező erő" - tette hozzá a pártelnök, aki azt szeretné, ha az új elnevezés az általa meghirdetett összefogást tükrözné. 

Az új elnevezésről a párttagok levélben szavazhatnak, de annak eredményét legkorábban csak hat hét múlva hozzák nyilvánosságra.

Elemzők szerint a névváltoztatás célja, hogy a párt nevéből a harcias jellegű és megosztást célzó "front" kifejezés eltűnjön, és elsősorban a hazafias és a nemzeti jegyek határozzák meg ezentúl a mozgalmat. Marine Le Pen azt is egyértelművé tette beszédében, hogy az elnökválasztási kampányban követett, a bal- és jobboldali törésvonalat meghaladó globalizációellenes politika után vissza kíván térni az FN hagyományos irányvonalához, a bevándorlás- és iszlámellenes, identitási kérdésekre összpontosító politikához, amelyhez ezentúl a hagyományos jobboldalon szeretne olyan szövetségeseket találni, amelyekkel a jövőben kormányzóképest erőt alkothatnak.

A tavalyi elnökválasztás második fordulója előtti tv-vitában nyújtott teljesítménye miatt a Marine Le Penről alkotott vélemény jelentősen romlott a francia társadalomban, de a pártvezetésben jelenleg nincs alternatívája. A politikus elismertségének javítását szolgálta szombaton Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt stratégiai főtanácsadó jelenléte, aki a kongresszus meglepetésvendége volt.

Az IFOP közvélemény-kutató intézetnek a Le Journal du Dimanche című hetilapban vasárnap közzétett felmérése szerint a franciáknak már csak 39 százaléka szeretné, ha Marine Le Pen a következő elnökválasztáson is indulna, ez két ponttal kevesebb mint 2017 szeptemberében volt.

Pártagok és elemzők is egyre gyakrabban emlegetik a pártalapító Jean-Marie Le Pen unokájának - Marine Le Pen unokahúgának és legnagyobb pártbeli riválisának - Marion Maréchal-Le Pennek a nevét, mint aki a jövőben sikeresebbé teheti a pártot. A korábban az FN színeiben nemzetgyűlési képviselőként tevékenykedő, de a tavalyi választások után visszavonult 28 éves politikus a múlt héten Washingtonban találkozott is egy konferencián Steve Bannonnal, de a lille-i kongresszuson nem vett részt.