Bank360: A Nemzeti Kötvény likvid termék lesz, amit később könnyen át lehet váltani jobbra

Bank360: A Nemzeti Kötvény likvid termék lesz, amit később könnyen át lehet váltani jobbra

A gazdasági szakportál elemzői nem számítanak az infláció meglódulására.

Márciusban ismét emelkedett a pénzromlás üteme, a kormány eközben fix kamatozású értékpapírt kíván piacra dobni. Meddig éri meg Nemzeti Kötvénybe fektetni? Hogyan tudunk kiszállni, ha jobb hozamot remélünk?

Június 1-jével Nemzeti Kötvény néven ötéves futamidejű, lépcsős, fix kamatozású állampapírt dob piacra a kormányzat – kizárólag magyar lakossági befektetők számára. A papír bevezetése a kabinet azon szándékába illeszkedik, hogy a lakosságnál levő több mint 3000 milliárd forintnyi likvid pénzeszközt bevonják az államháztartás finanszírozásába. Az új konstrukció a jelenlegihez képest magas hozammal kecsegtet:

fél év után a kamat 3,5 százalék, ami az első év végén 4 százalékra emelkedik. Ezt követően évente további fél-fél százalékpontot emelkedik a kamat, ami azt jelenti, hogy az ötéves futamidő végén már 6 százalékos kamattal számolhatunk.

Az inflációs kilátások azonban egyre rosszabbak. A múlt hét végén nyilvánosságra hozott KSH-adatok szerint az előző év azonos hónapjához képest a pénzromlás mértéke 3,7 százalék, a maginfláció pedig 3,8 százalék.

Vajon mi történik, ha meglódul az infláció? Érdemes lesz-e akkor is a Nemzeti Kötvénybe fektetni? Szakemberekhez fordultunk, a Bank360 gazdasági portál elemzői pedig készséggel álltak rendelkezésünkre.

Úgy vélik, az új termék csak

addig lesz hozamban kedvezőbb, amíg nem emelkedik tartósan az infláció.

Az 5 éves futamidejű papír átlaghozama 4,95 százalék, a jelenlegi kínálatban ezt tekinthetjük a legjobb fix hozamú terméknek. Ugyanakkor kérdéses – írják lapunknak –, hogy az inflációkövető és kamatprémiumot fizető állampapírok hozamai hogyan alakulnak a jövőben. Ha a befektetők körében népszerű Prémium Magyar Állampapírral (PMÁP) akarjuk most összehasonlítani a Nemzeti Kötvényt, addig lesz kedvezőbb, amíg a figyelembe vett inflációs mutató 3,25 százalék alatt marad, azaz egy 4 százalékos inflációnál már 5,7 százalék lenne a PMÁP kamata.

Vannak azonban komoly előnyei az új állampapírnak:

  • kamatadómentes (ugyanakkor ez más termékeknél is elérhető, ha tartós befektetési számlára vesszük, bár itt 5 évig nem nyúlhatunk hozzá, ha adómentességet szeretnénk),
  • visszaváltási díj nélkül lehet a befektetett összeghez hozzájutni egy egyhetes időszakban,
  • a visszaváltási díj is kedvezőbb, a jellemző 99 százalékhoz képest 99,75 százalék az árfolyam, azaz már nagyon rövid tartás után is veszteség nélkül válthatjuk vissza.

Ez azt jelenti – összegzik a szakportál elemzői –, hogy

a Nemzeti Kötvény egy igen likvid termék lehet, így bármikor gyorsan válthatunk másik termékre, amennyiben nem vagyunk elégedettek a hozammal.
Az inflációs várakozások az idei és a következő évre változatosak: a Bank360 a tavalyi 2,8 százalékhoz képest a további enyhe emelkedésre számít (3,1-3,3 százalék) 2019-re. Az MNB az inflációt meghatározó tényezőket továbbra is változékonynak ítéli, szerintük az év végére akár csökkenés is jöhet. A 2019-2020-as előrejelzés egyaránt 3,1 százalék. Az Európai Bizottság a 2019-es országelemzésében 3,3 százalékos inflációra számít, 2020-ban pedig 3 százalék az előrejelzés. Az OECD 2020-ra 3,99 százalékos inflációt jósol.

A Bank360 szerint abból kiindulva, hogy az elkövetkezendő időszakban nem számítanak a fogyasztói árindex jelentős emelkedésére, továbbá a Nemzeti Kötvény igen rugalmas a visszaváltás tekintetében, a már említett 5 éves PMÁP-hoz képest kezdetben jó választás lehet. Amint viszont fordul a kocka, az állampapír vásárlói gyorsan, jelentős veszteségek nélkül átválthatják a kedvezőbb hozamú termékre, bár ekkor elveszítik ezt a rugalmasságot.