Változott az eljárásrend: ha tüdőgyulladással kórházba kerülünk, jöhet a teszt

Változott az eljárásrend: ha tüdőgyulladással kórházba kerülünk, jöhet a teszt

Végre.

Szerdán jelent meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján a frissített eljárásrend. A leglényegesebb változás, hogy bővült az esetleírás. 

Eddig ugyanis csak két esetben lehetett valaki koronavírus-gyanús, és végeztek el rajta laboratóriumi vizsgálatot. 

Eddig gyanús az 

  • olyan akut légúti fertőzésben szenvedő beteg volt, akinél az alábbi, hirtelen kezdődő tünetek közül legalább egy fennáll: láz (≥38°C), köhögés, légszomj, ÉS a tünetek kezdetét megelőző 14 napban külföldön járt;
  • vagy az olyan beteg, aki akut légúti fertőzésben szenvedett, ÉS a tünetek kezdetét megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt új koronavírussal megerősítetten vagy valószínűsítetten fertőzött személlyel.

Most viszont már az olyan súlyos akut légúti fertőzésben szenvedő beteg esetében is tisztelnek,

akinél a láz (≥38°C) mellett légúti megbetegedés legalább egy tünete/klinikai jele fennáll (pl. köhögés, légszomj, tüdőgyulladás klinikai vagy radiológiai jele) ÉS állapota kórházi kezelést indokol.

Így elvileg növekedhet a tesztelések száma is. Ma reggelig 1803 mintavétel történt a járvány kezdete óta Magyarországon. Arról információ nincsen, hogy ez hány embert jelent, ugyanis az új koronavírus fertőzés kizárásához 48 óra különbséggel vett második légúti minta vizsgálatára is szükség van.

Hiába a tüdőgyulladás, nem lehettem koronavírus-gyanús, mert nem jártam külföldön

Eléggé furcsán hathat, hogy miközben Olaszországban egy nap alatt a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerrel 12.462-re nőtt, addig Magyarországon a legfrissebb adatok szerint (2020. március 12., 10 óra 40 perc) összesen 730 darab mintavétel történt.