Nemzeti Pedagógus Kar: „A felnövekvő nemzedékek jövőjét veszélyeztetik”

Nemzeti Pedagógus Kar: „A felnövekvő nemzedékek jövőjét veszélyeztetik”

A Balog Zoltán egykori miniszter közreműködésével 2014-ben megalakított Nemzeti Pedagógus Kar Országos Elnöksége szerint az oktatás területén dolgozók jelenlegi bérhelyzete, munkaidejének folyamatos növekedése veszélyt jelent a szakma utánpótlása és a közszolgálat garanciái szempontjából is.

A 2013-ban érvénybe lépő életpályamodell a feladatok mellé a gazdasági változást követő bérekre tett ígéretet, melyből a feladatok megmaradtak, az ígért juttatások elmaradtak

- hívja fel állásfoglalásában a kormány figyelmét a Nemzeti Pedagógus Kar.

Az érdekképviselet országos küldöttgyűlése jelezte, korábban több alkalommal tett javaslataik alapján elengedhetetlen és szükséges:
- pedagógus és oktatói bérek érjék el legalább a mindenkori diplomás átlagbér 85%-át, ami megfelel az EU átlagának
- a NOKS dolgozók bérének rendezése, számának növelése, és a helyi feladatellátás igényeihez való illeszkedése
- a kötelező heti tanítási órák számának 22 órában való meghatározása, megtartva a gyógypedagógiai intézmények heti 20 és a szakszolgálati szakemberek heti 21 órás jelenlegi óraszámát. Az ezen felüli túlmunka kifizetése
- az óvodapedagógusok heti kötelező óraszámának 30 órára való csökkentése
- a minősítési és tanfelügyeleti rendszer életszerű átalakítása
- a pedagógus hiány kezelésére a nyugdíjasok közalkalmazottként való foglakoztatásának hosszabb távú lehetősége.
"Ezek megvalósulása nélkül veszélyben látjuk a pedagógusi közszolgálat megfelelő színvonalú ellátását, valamint a feladatellátáshoz szükséges pedagógus utánpótlás biztosítását, ami álláspontunk szerint a magyar köznevelés, szakképzés és ezen keresztül a felnövekvő nemzedékek jövőjét veszélyezteti."

Ismert, a Nemzeti Pedagógus Kar részt vett az elmúlt hetek diáktüntetésein is.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is tüntetett

Győr egyik legrangosabb gimnáziumának tanárai és diákjai élőlánccal tiltakoztak a kormányzat oktatáspolitikája ellen. A Révai Miklós Gimnázium 70 fős tantestületéből negyvenhatan álltak az ügy mögé. Köztük volt a Fidesz által preferált Nemzeti Pedagógus Kar elnöke Horváth Péter is, aki egyben a Révai gimi igazgatója.