Eldőlt! Nem szavazhatnak a magyarok a kötelező maszkviselésről

Eldőlt! Nem szavazhatnak a magyarok a kötelező maszkviselésről

Korábban írtunk arról, hogy a Nemzeti Választási Bizottságot (NVB) ostromolni kezdték a vírus/járványtagadók, -bagatellizálók. Azóta az NVB három kérdésben meg is hozta a határozatát. 

Az összeesküvéshívők, korszerűbb nevükön, összefüggés-hívők bánatára Váradi Bárna magánszemély mindhárom népszavazási kezdeményezését elutasította a testület

  • „Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés törvényben mondja ki, hogy emberiesség elleni bűncselekménynek minősül a génmódosított nukleinsav alapú vakcina igénybevételének kötelező előírása?”
  • „Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés törvényben mondja ki, hogy emberiesség elleni bűncselekménynek minősül az orrot és szájat eltakaró orvosi eszköz, arcmaszk használatától függővé tenni egyéni szabadságjogok, úgymint tömegközlekedési eszköz használata, javak vásárlása és szolgáltatások igénybevétele gyakorlását?”
  • „Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés törvényben mondja ki, hogy az Egészségügyi Világszervezet által 2020 március 11-én világjárványnak nyilvánított új koronavírus okozta járvány nem minősül a Magyarország Alaptörvénye 53. cikk (1) szerinti élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapásnak, ezért rá hivatkozva a Kormány nem hirdethet veszélyhelyzetet?”

Mindhárom indoklást komolyan vette az NVB és részletesen feltárták, hogy milyen alaptörvényi, vagy egyéb jogszabályi indokok miatt nem lehetséges a népszavazás. 

Mindenesetre a testület szerint a maszkviselésre kötelezés nem öncélú intézkedés, hanem az Alaptörvény II. cikkében foglalt élethez való jog, és a XX. cikkben biztosított, testi egészséghez való jog biztosítása miatt szükséges. 

"A népszavazási kérdésben foglalt szándék, nevezetesen hogy a jogalkotó bűncselekmény megvalósítása nélkül ne hozhasson indokolt védelmi intézkedéseket így nem önmagában az állam vírusvédelmi intézkedését, hanem a polgárok egészséghez és élethez való jogát sértik. Mivel jelenleg a tudományos konszenzus által elfogadott védelmi intézkedések, így a maszkviselésre kötelezés a zárt közösségi terekben más megfelelő eszközzel nem helyettesíthetőek, ezért a kérdésben megtartott eredményes népszavazás az Alaptörvényben biztosított élethez és testi egészséghez való jogok aránytalan korlátozására, ezzel együtt az Alaptörvény módosításának kötelezésére vezetne".

S mivel Alaptörvény módosításról nem lehet népszavazást tartani, így a kötelező maszkviselésről sem voksolhatunk. 

Mi áll a vírustagadás és a maszkellenesség hátterében? - Interjú Faragó Laura szociálpszichológussal

Újra lehet élesztőt kapni a boltban, pedig itt van a koronavírus-járvány második hulláma, ami az elsőn is túlmutathat. A kezdeti pánikot azonban nem csak higgadt mértéktartás, hanem lázadás és gúnyolódás is felváltotta. Mi történt az emberekkel? Kik, és miért lettek vírustagadók vagy maszkellenesek? Lehet-e egyáltalán más véleményünk egy járványról?