Az orosz titkosszolgálathoz köthető Nemzetközi Beruházási Banktól kap támogatást a Medicover csoport

Az orosz titkosszolgálathoz köthető Nemzetközi Beruházási Banktól kap támogatást a Medicover csoport

A Nemzetközi Beruházási Banktól (NBB) kap támogatást a Medicover csoport a további fejlesztésekhez Magyarországon, Romániában és Szlovákiában, a beruházás összvolumene 40 millió euró - közölte az NBB az MTI-vel pénteken.

A közlemény szerint az NBB hitelező lett a Medicover csoport Schuldscheindarlehen (SSD) kibocsátásán belül.

A csoport a kijelölt tíz éves részletből származó bevételeket további technológiai korszerűsítésre és tevékenységeinek bővítésére fordítja a kelet-közép-európai régióban, elsődlegesen az NBB három tagállamában: Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.

Az ügylet egyik legfontosabb jellemzője az integrációs hatás.

Mint írták, ezekben az országokban a Medicover jelenleg több mint 30 klinikát, 15 diagnosztikai laboratóriumot és 3 nagy kórházat üzemeltet, emellett mindenki számára elérhető csúcstechnológiás egészségügyi szolgáltatásokat nyújt.

Az NBB és a Medicover csoport 2019 óta működnek együtt, amikor a Bank először nyújtott finanszírozást ügyfele romániai egészségügyi létesítményeinek fejlesztésére. Az ilyen ügyeletek különösen fontosan a bank számára, mivel megvalósításuk teljesen megfelel küldetésének multilaterális fejlesztési szervezetként, és hozzájárul az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak (Sustainable Development Goals, SDGs), azok közül jelen esetben az Egészség és jóllét célkitűzés eléréséhez.

A 24.hu emlékeztet, a magyar kormány egy 2019  júliusi kormányrendeletben arról döntött, hogy tőkeemelést kezdeményez a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) magyarországi székhelyének létesítésével.

Érdekesség, hogy a bank hazánkban teljes mentességet kapott a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon, illetve így az Európai Unióban.

A portál szerint az NBB-t az orosz titkosszolgálat kinyújtott karjaként is emlegetik, a magyar kormány intézkedései miatt több amerikai szenátor, köztük Bernie Sanders is tiltakozását fejezte ki.