A nemzetközi sajtó is figyeli, ahogy a Fidesz akadályozza az ellenzék választási indulását

A nemzetközi sajtó is figyeli, ahogy a Fidesz akadályozza az ellenzék választási indulását

Közös, angol nyelvű nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak az ellenzéki pártok képviselői pénteken Budapesten amiatt, hogy a Nemzeti Választási Bizottság nem engedi indulni a közös ellenzéki jelöltet, a jobbikos Bíró Lászlót Tiszaújvárosban az időközi országgyűlési választáson.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, európai parlamenti képviselője arról beszélt: jól mutatja a Magyarországon épülő, "a demokratikus intézményeket eltérítő hibrid rendszer" jellegét, hogy a Fidesz akadályozza a közös ellenzéki jelölt elindítását.

Közölte: keresik a megoldást, miután a Kúria pénteken helybenhagyta az NVB döntését, amelyben visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételét jelölőszervezetként a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson. Hozzátette:

az ellenzéki pártok kitartanak Bíró László indítása mellett.

Erről nem sokkal később Jakab Péter, a Jobbik elnöke egy Facebook-posztban azt írta: Bíró Lászlót az összes többi ellenzéki párt hivatalosan is jelöli, a Jobbik pedig aktivisták százaival fogja győzelemre segíteni az ellenzéket és Bíró Lászlót.

A nemzetközi sajtótájékoztatón Harangozó Gábor, az MSZP országos elnökségének tagja arról beszélt, a Fidesz fél az egyesült ellenzéki erőktől, mert a tavaly őszi önkormányzati választás megmutatta, hogy

a kormánypárt veszít erejéből.

Az ellenzék szolidaritást kér a szabad világ demokratáitól és az Európai Unió szabadságszerető polgáraitól - fűzte hozzá.

Sebián-Petrovszki László DK-s országgyűlési képviselő úgy vélte: az elmúlt tíz évben

működő demokráciából hibrid rezsimmé alakult Magyarország,

ahol korlátozott a szabad és tisztességes politikai verseny; szerinte ez az állam túszul ejtésének klasszikus esete.

A DK-s politikus szerint a Fidesz egy számára kedvező választási rendszert hozott létre 2012-ben, valamint a saját embereit juttatta pozíciókhoz olyan helyeken, mint például a Nemzeti Választási Bizottság is, amellyel az alapjába véve függetlenként működő szerveket a saját kényük szerint tudják irányítani.

Demeter Márta LMP-s frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta: a hibrid rezsimek jellemzője, hogy a kormánypárt adminisztratív eszközökkel próbálja visszaszorítani az ellenzéki erőket.

Úgy fogalmazott, Orbán Viktor fél kétharmados parlamenti többsége elvesztésétől, és érthetetlen, hogy több hónappal egy párt vezetésének megválasztása után azt a bíróság még nem jegyezte be.

Megígérjük mindenkinek, hogy egy sikeres választás után el fogjuk számoltatni a miniszterelnököt - jelentette ki.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja az ellenzéki egység fontosságára hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy

2018-ban csak kis többséggel nyert a kormányoldal Tiszaújvárosban.

A Jobbik képes volt egy olyan jelöltet állítani Borsodban, aki képes helyben szervezni, képes legyőzni a Fidesz jelöltjét és képes képviselni a helyieket. És azt látjuk, hogy ez a jelölt nem indulhat a pártja színeiben, mert a Fidesz megakadályozta indulását - mondta.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője azt emelte ki: megtörhetetlen az ellenzéki pártok támogatása jelöltjük felé, Bíró László indulását pedig nem lehet adminisztratív lépésekkel hátráltatni.

Közölte: ez a választás jó lecke lesz a demokratikus erőknek ahhoz, hogy megtanuljanak együttműködni, majd együtt kormányozni, miután a Fidesz elbukja többségét az Országgyűlésben.

Az NVB hétfői ülésén 6:5 arányban döntött arról, hogy a tiszaújvárosi választási bizottság jogszabálysértően vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a Jobbikot, mondván, a nyilvántartásba vételi kérelmet olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos. Eredetileg a Fidesz fellebbezett a jobbikos Bíró László indulásával szemben, miután a bíróság hosszú hónapok alatt sem jegyezte be a januárban megválasztott Jakab Pétert pártelnöknek. A Kúria pénteken helybenhagyta ezt a döntést.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú, a megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi választást, amelyen a júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc (Fidesz) utódjáról dönthetnek majd. A szavazás tétje a Fidesz-KDNP kétharmados országgyűlési többsége.

„A Jobbik logót letilthatják a szavazólapról, a jobbikosokat viszont nem tilthatják ki az utcákról! Bíró László ott lesz a szavazólapon, a jobbikosok ott lesznek az utcán! Tokajtól Szerencsig, a Taktaköztől Ongáig, Tiszaújvárostól Szikszóig, mind a 42 településen Borsod 6-ban! Hajrá Bíró László, Hajrá ellenzék! Október 11-én lebontjuk a kétharmadot!”

– fogalmazott Jakab Péter pénteki írásában.