Nepáli földrengés: öt nap után túlélőre bukkantak

A helyi hatóságok közölték, hogy Nepálban a halottak száma csütörtök reggelre 5489-ra nőtt, és csaknem 11 ezer sérültről tudnak. Egy nappal korábban, szerda délben a belügyminisztérium még 5006 halálos áldozatról adott összesítést.

Az ország miniszterelnöke előzőleg azt mondta: 

félő, hogy akár tízezer ember halálát is okozhatta a 7,9-es erősségű múlt szombati földrengés Nepálban.

Összesen több mint százan meghaltak a szomszédos Indiában, Kínában és Bangladesben is. Az ENSZ szerint a katasztrófában 600 ezer ház rongálódott meg vagy dőlt romba, és a következő három hónapban legalább 2 millió ember szorul sátrakra, élelmiszerre, vízre, gyógyszerekre.

Az ENSZ segélyszervezetei szerdán újabb, összesen 380 millió eurós segítséget kértek. Csütörtökön Katmanduba érkezett egy második francia repülőgép is 20 tonna segélyszállítmánnyal és mintegy 100 tagú mentőcsapattal a fedélzetén. A párizsi kormány kedden már útnak indított egy óriásgépet, amelyen vízügyi szakembereket, valamint humanitárius szervezetek többtucatnyi tagját küldte a himalájai országba.

Csütörtökön egy amerikai mentőcsapatnak Katmanduban sikerült élve kiszabadítania a romok alól egy 15 éves fiút, aki körül szombaton egy hétemeletes épület omlott össze. Az alélt állapotban lévő tinédzsert éljenző tömeg fogadta, amikor hordágyon elvitték. A mentést végző szakemberek egész éjjel a gyermek kiszabadításán fáradoztak. A fiú nem volt nagyon mélyen a romok alatt, de beszorult az épület két összedőlt emelete közé - tájékoztatott Andrew Olvera, a mentőcsapat vezetője.

A mentést csütörtökön a szakadó eső nehezítette. 

"Az eső csak tetézi a problémákat. Úgy tűnik, hogy a természet ellenünk van"

- sajnálkozott Ramesvor Dandal, a nepáli belügyminiszter katasztrófavédelmi központjának vezetője. Megjegyezte, a külföldi mentőcsapatok arról tájékoztatták, hogy munkájukat szinte befejezettnek tekintik, mivel kicsi az esély arra, hogy további túlélőket találjanak.

Guna Radzs, egy katmandui civil szervezet vezetője eközben arról számolt be, hogy az átmeneti szálláshelyeken sokan hasmenéssel küzdenek, mivel hiány van tiszta vízből és illemhelyekből is.

"Biztos vagyok benne, hogy a következő napokban vagy hetekben járványok törnek majd ki"

- figyelmeztetett Radzs.

A nepáli turisztikai minisztérium illetékese a francia hírügynökségnek azt mondta: jövő héten újraindulhatnak a hegymászó-expedíciók a Mount Everest nepáli oldalán. "A létrákat két-három napon belül megjavítják, a hegymászások folytatódhatnak, az embereknek nem kell lemondaniuk az expedíciókat" - közölte. Tulszi Gautam arról is beszámolt, hogy már 15 alpinistát azonosítottak abból a 19-ből, akivel a Mount Everest alaptáborában a földrengés okozta lavina végzett szombaton. Tíz nepáli mellett egy ausztrál, két amerikai, egy kínai és egy japán állampolgár van köztük.

A kínai hatóságok a földcsuszamlás veszélye miatt megkezdték hatezer ember kimenekítését a tibeti Csam városából - jelentette csütörtökön a Hszinhua kínai hírügynökség. A Nepállal határos Tibetben 25-en vesztették életüket és 797-en sérültek meg a földrengés következtében. A katasztrófa miatt mintegy 52 500 embernek kellett elhagynia otthonát, miután 2500 lakás romba dőlt és csaknem 26 ezer megrongálódott. A hatóságok szerint Kína autonóm régiójában 300 ezer érintettje van a természeti csapásnak. A Csomolungma (Mount Everest) északi, vagyis tibeti (kínai) útvonalát érintő hegymászásokat a tavaszi szezonra teljesen leállították a földrengés miatt.