NÉPellenessé vált a Népjóléti bizottság kormánypárti többsége

NÉPellenessé vált a Népjóléti bizottság kormánypárti többsége

Bármilyen meglepő, de volt öt olyan kormánypárti képviselői is, aki nemet mondott a Nemzeti Élelmiszertámogatási Programra (NÉP) a parlament Népjóléti bizottságának mai ülésén. Egyébként az öt NÉPellenes mellé még felsorakozott négy tartozkodó is, így esélye sem volt a Jobbik-Konzervatívok javaslatának.

A tét az volt, hogy a bizottság egyáltalán engedélyezi-e, hogy a NÉP az Országgyűlés plenáris ülése kerüljön, és ott esetleg érdemi vita alakuljon ki a széles nyilvánosság bevonásával a támogatási javaslatról, de még erre sem voltak hajlandóak a kormánypártok.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel előterjesztőként elsősorban arról beszélt, hogy a megélhetés, és az Európa-rekorder infláció érdekli leginkább az embereket, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az áremelkedés mögött nemcsak a kormányzati döntések, hanem piaci spekulációk is meghúzódnak a kereskedők részéről.

Ugyanakkor a konzervatív politikus károsnak nevezte az ársapkákat, amelyek egy kontrollálatlan piaci folyamatban további áremelkedést generáltak.

"Szüntessék meg az ársapkákat!"

- szögezte le, hozzátéve, a hatósági árazás helyett a Jobbik-Konzervatívok által javasolt támogatási programot kellene bevezetni, amit az infláció által megemelt áfabevételből keletkezett extraprofitból lehetne finanszírozni.

Z. Kárpát Dániel szerint ez egy filozófiai döntés; ha a kormányzat a áremelkedések miatt plusz bevétele származik a többlet áfa miatt, akkor azt vajon meg akarja tartani, vagy visszacsatornázná az érintett, rászoruló családoknak.

A javaslathoz a kormánypártok részuéről egyedül Sztojka Attila szólt hozzá, és meg is állapította, hogy a magyar ársapkákra az EU mintaként tekint, és több tagállamban bevezetnék. Amúgy meglátása szerint az Orbán-kormányok alatt 1,75 millióval csökkent a szegénységben élők száma, és a súlyos helyzetben lévők aránya is már egyharmaddal zsugorodott.

De persze maradt arra is lehetősége, hogy elmondja, a jelenlegi helyzetet egyértelműen a brüsszeli szankciók és a háború okozzák, amire Z. Kárpát Dániel azzal vágott vissza, hogy ha valóban a kormányon kívüli faktorokon múlik az infláció, akkor hogyan tudná azt csökkenteni Orbán Viktor decemberre.

Mi az a NÉP?

A Nemzeti Élelmiszertámogatási Program a Jobbik-Konzervatívok szerint egy olyan igazságos koncepció, ami rászorultsági alapon támogatná a kimondottan nehéz sorsú magyar családokat. Tenné mindezt oly módon, hogy a programba regisztrálók számára a Magyar Államkincstár havi rendszerességgel egy nem-pénzbeli (és pénzre nem váltható) ún. „vouchert” küldene, vagy egy erre a célra kiadott kártyára utalná ki, amelyet elsősorban egészséges hazai élelmiszerek, zöldség, gyümölcs, gabonafélék, pékáru, hal-, hús- és tejtermékek vásárlására lehetne felhasználni (a nem támogatott körben pedig főként a magas só-, cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek, így például a chips, a cukrozott üdítőitalok mellett az alkoholtermékek, energiaitalok, dohányáruk és egyéb élvezeti cikkek szerepelnek). A programban való részvételi jogosultságot a KSH által meghatározott ún. „szegénységi küszöbhöz” kötné: aki az alatt (tehát 65 ezer Ft/hó/fő) realizál jövedelmet, azt rendszeres havi támogatásban részesítené legalább addig, amíg az infláció egy számjegyűre csökken.

Korábbi cikkünkben több külföldi példát is bemutattunk. Így például az Egyesült Államokban az úgynevezett Food Stamp néven indult program (ma Kiegészítő Táplálkozás Segítő Program), amely célzottan a nehéz körülmények között élő állampolgárokat segíti.

Ez a program az 1930-as években indult, és kisebb módosításokkal a mai napig működik, jelenleg nagyjából 40 millió amerikait segít (a háztartások kb. 10%-át érinti) hozzávetőleg évi 60 milliárd dolláros évi költségvetéssel. Eleinte a támogatási szisztéma kuponokkal működött, ám a kifizetéshez ma már egyfajta plasztikkártyát használnak, elektronikusan működő számlarendszerben, és ez havi szinten 125 dollárt jelent fejenként. Használatához szigorú jogosultsági és felhasználási feltételek érvényesek. Alapvető szükségleti cikkekre, élelmiszerek esetében egészséges élelmiszerekre, lakhatásra, energiaköltségekre, stb. fordítható, pénzre azonban nem váltható.

Címlapkép: Tőkehús és húskészítmények kínálata a Hunyadi téri vásárcsarnokban - MTVA/Bizományosi: Róka László