Van egy nagyon rossz hírünk: elnéptelenedik az ország

2016 és 2017 eleje között 31 200 fővel csökkent Magyarország népessége, ami az elmúlt 20 év negyedik legnagyobb mértékű lakosságvesztése – írja a Portfólió. Ebből a 31 ezer főből 27 ezer Kelet-Magyarországról van. Ezzel szemben Közép-Magyarországon növekedett a népesség, 6 ezerrel többen éltek itt idén év elején, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A Nyugat-Dunántúlon hat éve stagnál ez a szám, de máshol mindenhol csökken.

A népességszámot befolyásolja a természetes fogyás- és szaporodás, valamint a belföldi- és nemzetközi migráció is. Ami a legrosszabb, hogy ha a természetes népességfogyást nézzük, akkor mindenhol csökken a lakosság itthon – a legnagyobb mértékben a központi régióban. Ezt ellensúlyozza, hogy ide költöznek a legtöbben.

Keletről még el is mennek

Közép- és Nyugat-Dunántúl itthon vonzó célpont, így itt pozitív a belföldi vándorlás mérlege, ezért nem mérhettek ott csökkenést. Az ország többi részét viszont elvándorlás is sújtja. A három kelet-magyarországi régió 27 ezres népességfogyásából 14 ezer természetes úton történt, 13 ezer az elvándorlásnak köszönhetően.