A Jobbik népszavazást akar az állatkínzók börtönbe küldése érdekében

A Jobbik népszavazást akar az állatkínzók börtönbe küldése érdekében

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az állat pusztulását okozó állatkínzást a Büntető Törvénykönyv végrehajtandó szabadságvesztés büntetéssel sújtsa?”

- erről a kérdésről tartana népszavazást a Jobbik, a kezdeményezést be is nyújtották a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB).

A párt tájékoztatása szerint nemcsak abból lett elegük, hogy a Fidesz-KDNP eddig nyolc alkalommal söpörte le az asztalról az állatkínzók büntetési tételeinek büntető törvénykönyvi szigorítását, de a szinte nap mint nap az állatkínzásokról érkező hírek is bizonyítják,

nincs visszatartó ereje a jelenlegi szankcióknak. 
Videón a "férfi", aki a váci vasútállomáson vert össze egy kutyát

A Segítő kezek az Állatokért nevű csoport számolt be róla, hogy néhány nappal ezelőtt brutálisan összevertek egy kutyát a váci pályaudvaron. A férfi előbb egy nadrágszíjjal, majd ököllel esett egy kutyának pár nappal ezelőtt. A 24.hu megszerezte a borzalmas állatkínzásról készült videót. Ezen jól látszik, ahogy a férfi a járókelők között, az aszfalton vonszolja az összevert, magatehetetlen állatot.
 

(18 éven felülieknek!)

Keresztesy Gergő, a Jobbik IT elnöke azt hangsúlyozta, hogy az országban rengeteg civil szervezet, rajtuk keresztül pedig nagyon sok ember küzd időt, energiát nem sajnálva azért, hogy az állatvédelem valódi képviseletet kapjon. Azonban, ahogy azt az eddigi példák is bizonyítják, a jelenlegi törvény, illetve bírói gyakorlat nincs kellőképpen elrettentő hatással az elkövetőkre.

"Nap mint nap kapjuk az újabb híreket különböző állatkínzási esetekkel kapcsolatban. Ezért elengedhetetlen a törvény szigorítása"

- fogalmazott a fiatal politikus.

Elbukott állatvédelem: szó nélkül vágták kukába a letöltendő ítéletek esélyét a parlamentben

Állatvédelmi szempontból egy elég komoly törvénymódosítási javaslat került az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága elé kedden. Ez a várható bírói ítéletek régóta követelt súlyosbítását tette volna lehetővé a Büntetőtörvénykönyv (Btk.) szigorításával, kizárva a lehetőségét annak, hogy valakit csupán pénzbírsággal sújtsanak. A bizottság kormánypárti többsége azonban a javaslatot lesöpörte az asztalról, így az a parlamenti szavazásig sem juthat el.

A kezdeményezés Dudás Róbert neve alatt fog az NVB elé kerülni. A Jobbik országgyűlési képviselőjének meggyőződése szerint a társadalom széles rétegét érintő kérdésről van szó, és sokan fogják támogatni is a népszavazást. Közölte,

mivel a parlamentben a kormánypártiak falat emeltek a szigorítás elé, más módon kívánnak igazságot szolgáltatni,

egyben bízik abban, hogy az NVB pozitívan áll a kezdeményezéshez, és a jövő évben népszavazást tarthatnak az állatkínzókról.

"Nem titkolt célunk, hogy elnyerjék az embertelen tetteikért a büntetésüket, és a tettesek letöltendő börtönnel fizessenek"

- fogalmazott a jobbikos politikus. 

Egyébként lapunk érdeklődésére érthetetlennek nevezte, hogy miért söpri le a törvényi szigorítást időről időre a kormánypárti többség. Dudás Róbert azt valószínűsíti, ennek az az oka, hogy ellenzéki oldalról érkezik a javaslat. A Jobbik viszont hajlandó lenne az ezirányú kormánypárti kezdeményezést is teljes mellszélességgel támogatni, de egyelőre erre nincs lehetőség - tette hozzá a politikus. 

Hogy lesz ebből népszavazás?

  • A Nemzeti Választási Iroda előzetes vizsgálata 5 napig tart.
  • Az NVB-nek ezután 30 napja van hitelesíteni a kérdést.
  • Az aláírásgyűjtésre 120 nap áll rendelkezésre.
  • Ha összegyűlik legalább 100 ezer érvényes szignó, akkor az Országgyűlés dönthet a referendum kiírásáról (ún. fakultatív népszavazás).
  • Ha viszont több mint 200 ezer magyar választópolgár támogatja a kezdeményezést, az Országgyűlésnek el kell rendelnie a népszavazást (ún. kötelező népszavazás).
  • Ha megvan a vonatkozó határozat, akkor a népszavazás időpontját Áder Jánosnak 15 napon belül ki kell tűznie.
  • A népszavazásnak pedig a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé kell esnie (mindenképpen egy vasárnapi napra).