Netanjahu: Izrael mindenképpen megtartja a katonai ellenőrzést a palesztin területek felett

Netanjahu: Izrael mindenképpen megtartja a katonai ellenőrzést a palesztin területek felett

Még akkor is, ha megállapodás születne a kétállami megoldásról. Úgy tűnik, az izraeli miniszterelnök nem enged.

Izrael mindenképpen megtartja az átfogó katonai ellenőrzést a palesztin területek felett, még akkor is, ha megállapodás születne a kétállami megoldásról - jelentette ki hétfő esti videóüzenetében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

"Minden esetben, tartós megoldás, vagy annak hiányában, Izrael meg fogja tartani a teljes biztonsági ellenőrzést a Jordán-folyótól nyugatra eső területeken"

- húzta alá az izraeli kormányfő az MTI beszámolója szerint.

Netanjahu hangsúlyozta, hogy

ez "természetesen" magába foglalja Ciszjordániát és a Gázai övezetet is.

"Mindenki tudja, hogy én voltam az, aki évtizedek óta akadályozta a palesztin állam megteremtését, amely létünket fenyegetné" - hangsúlyozta Netanjahu.

Már Amerika is a kétállami megoldásra hajlik

Izrael legfontosabb szövetségese, az Egyesült Államok egyre inkább szorgalmazza a kétállami megoldást, vagyis hogy Izrael mellett alakuljon egy palesztin állam. Ez utóbbi elképzelések szerint az 1967 óta megszállt területeken jönne létre Ciszjordánia, a Gázai övezet és Kelet-Jeruzsálem területén.

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén egyhangúlag elutasította a palesztin állam egyoldalú nemzetközi elismerését. Netanjahu hétfőn arról beszélt, hogy a határozatot most beterjeszti az izraeli parlamentben, a kneszetben. Mint mondta,

palesztin állam csakis Izrael és a palesztinok közötti "közvetlen tárgyalások révén" jöhet létre.

(Címlapkép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetülést tart jeruzsálemi hivatalában 2023. december 10-én. MTI/EPA/REUTERS pool/Ronen Zvulun)