Netanjahu nem enged, szavai szerint az "abszolút győzelemig" folytatódik a harc

Netanjahu nem enged, szavai szerint az "abszolút győzelemig" folytatódik a harc

Az izraeli miniszterelnök szerint országa a háború egyik legnehezebb napján van túl.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden kijelentette, hogy az "abszolút győzelemig" nem ér véget a háború a Gázai övezetben.

"Hőseink nevében és az életünkért nem fogjuk abbahagyni a harcot az abszolút győzelemig" - mondta Netanjahu, hozzátéve, hogy Izrael a háború egyik legnehezebb napján van túl.

Hétfőn 24 katona vesztette életét a Gázai övezet déli és középső részén dúló harcokban, ahol Izrael támadást indított az övezetet irányítása alatt tartó Hamász iszlamista terrorszervezet megmaradt erői ellen, és megpróbálta megtisztítani a határközeli területeket. Az áldozatokból 21 katona egy épületben történt robbanásban halt meg, amelyet fel akartak robbantani.

"Ez a háború eldönti Izrael jövőjét az elkövetkező évtizedekre. A háború céljai csak katonák élete árán érhetőek el"

- jelentette ki Joáv Galant védelmi miniszter, hozzátéve, együttérez az elesett katonák családjaival, de Izrael nem fog meghátrálni.

A katonaság beszámolója szerint az izraeli katonák akkor haltak meg, amikor terroristák rakétagránátot lőttek ki egy harckocsira, és ezzel egy időben robbanás következett be egy aláaknázott épületben, amelyet fel akartak robbantani az izraeli határtól mintegy 600 méterre.

"Még mindig vizsgáljuk a részleteket és a robbanás okát" - mondta Daniel Hagari katonai szóvivő, hozzátéve, hogy a hadművelet célja terrorista infrastruktúra lerombolása és a határvidék megtisztítása, hogy több tízezer evakuált izraeli hazatérhessen.

A Hamász október 7-én hajtott végre összehangolt terrortámadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000 megsebesült. A terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedtek el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására. A gázai háború palesztin halottjainak száma időközben már meghaladta a 25 ezret.

(Címlapkép: Izraeli harcjármű megsemmisült házak előtt a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2024. január 19-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/AP/Maya Alleruzzo)