Netanjahu szerint konstruktív tárgyalás folyt egy estleges tűzszünetről

Netanjahu szerint konstruktív tárgyalás folyt egy estleges tűzszünetről

A CIA igazgatója, a katari miniszterelnök, a Moszad és az egyiptomi hírszerzés vezetője is tárgyalt Párizsban. Egyelőre úgy tűnik, nincs még olyan közel a 115. napja tartó háború vége.

Konstruktív tárgyalás folyt Párizsban egy estleges tűzszünetről a Gázai övezetben és az elhurcolt izraeliek szabadon engedéséről, de jelentős szakadékok tátonganak az egyes álláspontok között - közölte vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala az MTI szerint.

William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója David Barneával, az izraeli külföldi hírszerző szolgálat, a Moszad vezetőjével, valamint Muhammad bin Abdul Rahman asz-Száni katari miniszterelnökkel és Abbász Kamellel, az egyiptomi hírszerzés vezetőjével egyeztetett.

A felek a jövő héten ismét találkoznak a párbeszéd folytatása végett.

A The New York Times című amerikai lap tudomása szerint

Párizsban az amerikai kormány egyik szövegjavaslatát beszélték meg, amely izraeli javaslatokon felül magában foglal felvetéseket a radikális iszlamista Hamász részéről is. Az elképzelések szerint a szélsőségesek elengednék a Gázai övezetben még fogva tartott mintegy 130 túszt, cserébe Izrael két hónapra felfüggesztené katonai műveletét.

A terv szerint egy első fázisban a harcokat 30 napra leállítanák. Ez idő alatt a terrorszervezet elengedné a nőket, időseket és sebesülteket. Ezzel párhuzamosan a felek tárgyalásokat folytatnának egy második fázisról, amelyben a túszként tartott férfiakat, illetve katonákat engednék el egy 30 napos hosszabbításért cserébe.

(Címlapkép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetülést tart jeruzsálemi hivatalában 2023. december 10-én. MTI/EPA/REUTERS pool/Ronen Zvulun)