Nézőpont: növelheti EP-képviselői számát a Jobbik, marginális lehet a baloldal

A Fidesz behúzhat 13 mandátumot.

A Fidesz-közeli Nézőpont Intézet mérése szerint a Fidesz az európai parlamenti választáson 13 mandátumra számíthat, a Jobbik a 2009-es és 2014-es 3 helyett 4, az LMP 1, az MSZP–Párbeszéd és a DK összesen 3 képviselőt küldhet Brüsszelbe. Utóbbi két politikai formáció mandátumáról tizedszázalékok dönthetnek – írja portálunkhoz is eljuttatott elemzésében az intézet.

A Fidesz a teljes népességen belül 36 százalékon áll, őt a Jobbik követi 10 százalékkal. A legerősebb ellenzéki párttal szembefordult Mi Hazánk Mozgalom támogatóit mindössze 1 százalékra mérte a Nézőpont. A baloldali pártok között a maradékért folyik a verseny: az MSZP-t és a DK-t is 5-5 százalékra mérték.

A választási részvételüket biztosra ígérők preferenciái alapján számított legvalószínűbb listás eredményt az intézet úgy véli, a Fidesz 52 százalékot szerezne, a Jobbik választási eredményéhez közeli eredményt, 18 százalékot érne el az MSZP–P és a DK 8-8 százalékon áll. Bejutási küszöbön, 5 százalékon egyensúlyoz az LMP. A Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt 3-3, míg a Mi Hazánk mindössze 1 százalékos eredményt érne el.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2018. augusztus 29. és szeptember 18. között készült 2000 fő személyes megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 2000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 2,2 százalék.