Ifjú titánok fognak összecsapni a Super Bowlban

Ifjú titánok fognak összecsapni a Super Bowlban

Utoljára 1995 elején nyerte meg az NFL nagydöntőjét a San Francisco 49ers csapata, akkor a vezetőedzőjüket Mike Shanahannek hívták. A kaliforniai csapat most a Green Bay Packers legyőzésével újra a siker kapujában áll, a vezetőedzőjüket pedig Kyle Shanahannek hívják. A végső győzelemre azonban a Tennessee Titanst megállító Kansas City Chiefsnek is fáj a foga.

Utoljára 1995 elején nyerte meg az NFL nagydöntőjét a San Francisco 49ers csapata, akkor a vezetőedzőjüket Mike Shanahannek hívták. A kaliforniai csapat most a Green Bay Packers legyőzésével újra a siker kapujában áll, a vezetőedzőjüket pedig Kyle Shanahannek hívják. A végső győzelemre azonban a Tennessee Titanst megállító Kansas City Chiefsnek is fáj a foga.

Tavaly még a veterán Tom Brady vezetésével a New England Patriots nyerte az amerikai Nemzeti Futball Ligát (NFL), idén azonban már kétségtelenül megtörtént a generációváltás. Ugyanis mindkét főcsoportdöntőt ifjú tehetségek irányította csapatok nyerték, így magyar idő szerint február 2-ről 3-ra virradó éjjel a 24 éves Patrick Mahomes vezette Kansas City Chiefs csapata fog összecsapni a 28 éves Jimmy Garoppolo irányította San Francisco 49ers gárdájával.

AFC: a fák nem nőnek az égig

Az amerikai főcsoport döntőjében a liga meglepetéscsapata, a Tennessee Titans együttese látogatott Kansasbe. A hazaiak a wild card hétvégén pihenhettek, ezt követően a Houston Texans együttesét „mészárolták le” 51-31-re. A vendégek a wild card körben nagy meglepetésre a Bradyvel felálló tavalyi bajnokot búcsúztatták, majd a konferencia-elődöntőben a ligaelső Baltimore Ravens gárdáját is legyőzték. Mindkét sikerben óriási szerepe volt a futójátékos Derrick Henrynek, aki az AFC-döntőt is remekül kezdte: 4 yardos futott touch downjával már 10-0-ra vezettek a Titánok.

A Törzsfőnökök válaszul a villámléptű Tyreek Hill révén értek el egy 8 yardos touch downt.

A Tennessee viszont ismét megrázta magát, Tannehill a támadófal emberének, Dennis Kellynek passzolt egy meglepőt.

Ezután jött Mahomes, aki először egy Tyreek Hillnek adott passzal zárkóztatta csapatát.

Majd az ifjú irányító nem sokkal a második negyed vége előtt maga is futott egy látványos touch downt, így a nagyszünetben már a Kansas City Chiefs 21-17-es vezetését mutatta az eredményjelző.

A harmadik negyed nem hozott pontot, a negyedik negyed azonban újabb Kansas-TD-vel indult: Damarion Williams 3 yardos futással növelte a Chiefs előnyét.

Kevesebb mint 8 perccel a vége előtt Mahomes egy hatalmas passzt adott Sammy Watkinsnak, így 35-17-re növelte a Kansas előnyét.

Négy perccel a vége előtt Tannehill még adott egy ugyancsak látványos TD-passzt Anthony Firksernek, ez azonban már csak szépségtapasz volt.

A Kansas City Chiefs így 35-24-es győzelemmel zsebelhette be a Lamar Hunt-trófeát,

és menetelt be a Super Bowlba.

NFC: elaludtak a Sajtfejűek

A nemzeti főcsoport döntőjébe a konferencia két legjobbja került be: mind a San Francisco 49ers, mind a Green Bay Packers 13-3-as alapszakasz-eredménnyel került be, így a wild card hétvégét pihenéssel tölthették. A konferencia-elődöntőben mindkét csapat esélyeshez méltóan játszott, a 49ers a Minnesota Vikingst, a Packers pedig a Seattle Seahawkst búcsúztatta.

A Sajtfejűeknek becézett Green Bay számár rémálomszerűen kezdődött a mérkőzés, vagy ha úgy tetszik, képtelenek voltak megállítani Raheem Mostertet, a San Franciscó-iak futóját.

Az első negyed közepén indult el a Raheem-roham ezzel a kibújással és pazar futással.

A második negyed derekán ugyancsak ő kerülgette a Green Bay vedőit és szerzett touch downt.

Egy perccel a második negyed vége előtt Aaron Rodgers adta el a labdát.

Ezt a kaliforniaiak köszönték szépen, és – mily meglepő – Raheem Mostert ismét beszlalomozott a végzónába, kialakítva a 27-0-s félidei eredményt.

Bár ilyen hátrányból történő fordításra csak a legendáriumokban van példa, Rodgersék nem adták fel, és a harmadik negyedben Aaron Jones 9 yardos futása révén elkezdett zárkózni (7-27).

Válaszul ismét jött Mostert és megszerezte negyedik (!) futott touch downját (7-34).

Aaron Rodgers passza után pár inchről jöhetett a Packers, ezt ismét Aaron Jones futotta meg (14-34).

Rodgers álomszép, 65 yardos passzával jött előre a Packers, de már a negyedik negyed derekán.

Ennek a támadásnak a végén Jace Sternberger, a Sajtfejűek 23 éves tight endje kapta el a labdát az end zone-ban (20-34). A kétpontos kísérlet azonban kimaradt, így 14 pontra csökkent a különbség a két csapat között.

Robbie Gouldnak, a 49ers rúgó játékosának mezőnygólja azt jelentette, hogy három labdabirtoklásnyi különbség alakult ki a csapatok között, így a Green Baynek igencsak sietnie kellett. Ennek meg is lett az eredménye, nem sokkal a vége előtt Aaron Rodgers ismét interceptiont dobott, a tojáslabdát Richard Sherman csípte el,

a San Francisco 49ers pedig 20-37-es győzelemmel hazavihette a George Halas-trófeát,

egyúttal kvalifikálta magát a Super Bowlba.

A két döntőbe jutott csapat esetében érdemes megemlíteni, hogy a Kansas City Chiefs fél évszázad után jutott ismét döntőbe (akkor megnyerte), a San Francisco 49ers pedig legutóbb hét éve, 2013. február 4-én játszott Super Bowlt (kikapott). Utóbbi csapat utoljára 1995 januárjában nyert Super Bowlt, a gárda akkori edzőjét úgy hívták, Mike Shanahan. Ismétlésre az arany-piros csapatnak most fia, Kyle Shanahan vezetőedzősége alatt lesz lehetősége.