Felszámolják Matolcsy unokatestvére tulajdonában álló bank vidéki fiókjait

Az NHB Banknál tavaly keletkeztek likviditási gondok.

Ahogyan tavaly decemberben megírtuk: likviditási gondok jelentkeztek Szemerey Tamásnak bankjánál, a Növekedési Hitelbank Zrt.-nél, ezért a jegybank elrendelte a 7 millió forint feletti betétek kifizetését.

Gond van Matolcsy unokatestvérének bankjánál

A Magyar Nemzeti Bank mától 30 napra elrendelte Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a Növekedési Hitelbank Zrt.-jénél (NHB)a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Ezen kötelezések végrehajtásának biztosítására az MNB az NHB Bankhoz felügyeleti biztost rendelt ki.

Most az Index.hu információi szerint egy reorganizáció keretében a bank minden vidéki fiókját bezárja, de ez a döntés állítólag már tavaly novemberben, vagyis a korlátozások előtt eldőlt.

A portál információi szerint az üzleti területen dolgozók, nyilván elsősorban maga a tulajdonos, gőzerővel dolgoznak a likviditási helyzet rendezésén, és folyamatosan kapcsolatban vannak az MNB-vel. A jegybank viszonylag „lájtos” intézkedéseket vezetett be, mert továbbra is a bank korábbi, és helyén maradt vezetése irányítja a folyamatokat, a kirendelt biztos csak ellenőriz, elsősorban azt, hogy a bank az átmeneti korlátozásokat valóban betartja-e.

Az Index által elért munkatársak szerint eddig nem volt ügyfélroham, nincsenek sorok, vagy intenzív reklamációk a banknál, de természetesen ez azért a bank „elenyésző” méretéből is fakad. Az ügyfelektől fennakadásokról is hallottunk, de a banknál elmondták, hogy az előírt bankszünnap és informatikai felkészülés után immár minden rendszer működik, és az MNB által engedélyezett szolgáltatások elérhetőek (hitelfelvételre, vagy nagy összegű betétkivételre természetesen nincsen lehetőség).

A lapnak a vidéki olvasók jelezték, hogy a helyi NHB-fiókokra az van kiírva, hogy a fiókok bezárnak. Sőt, információik szerint már az MNB határozata előtt úgy döntött a bank, hogy az országos fiókhálózat 90 százalékát bezárja. A döntést gazdaságossági áttekintés előzte meg, a „zárva” tábla nagyjából a jövő héten kerül majd ki a fiókokra.

(Index.hu)