A Fekete Héber Izraeliták balhéztak az Őslakos Népek Menetével, amiből a fehér katolikus középiskolások jöttek ki rosszul

Mi is történt?

Vasárnap körbeszaladt a világsajtón a hír: Washingtonban két tüntetés erőszakmentesen egymásnak feszült, melynek jelképe az lett, hogy Nick Sandmann trumpista fehér katolikus középiskolás piros MAGA-sapkában pimasz mosollyal néz az arcától néhány centire doboló Nathan Phillips őslakos szemébe.

Ez egy rövid videó volt, amiből egyoldalú következtetést vontak le: a fehér katolikus trumpista középiskolások provokálták az őslakos tüntetőket, Sandmann tekintete a rasszizmus arcává vált és a Covington Catholic High School is elhatárolódott diákjaitól, akiket akár ki is rúghatnak, szüleik halálos fenyegetéseket kaptak. Azon is sokan kiakadtak, hogy pont amerikai őslakosoknak skandálták az „Építsd fel a falat!” rigmust. Már ha skandálták, mert ezt csak az egyik őslakos aktivista állítja, Sandmann például azt mondja, hogy ő nem hallott ilyet.

A történet viszont úgy tűnik, hogy nem teljesen így zajlott.

Mi történt?

Az Őslakos Népek Menete nevű tüntetésen az őslakosok a saját jogaikért demonstráltak, őket a Fekete Héber Izraeliták nevű szélsőséges szekta kezdte provokálni bekiabálásokkal, amiből kisebb veszekedések is kialakultak.

A katolikus középiskolások épp egy abortuszellenes tüntetés után várták a helyszínen a buszukat, a már klasszikussá vált piros Trump-sapkában. Amikor ezt észrevették a héberek, inkább őket kezdték el szidni, például így: „buzi köcsög Trump” - „egy csapat fehér, vérfertőzésből született gyerek, rasszisták, bigottak, buzik”.

Az iskolások itt még nem csináltak semmit, azon kívül, hogy szorosabban álltak össze. Majd az őslakos aktivisták elindultak feléjük, elsősorban a folyamatosan doboló Nathan Phillips. A diákok nem állták útjukat az őslakosoknak, egészen addig haladtak előre, amíg Phillips és Sandmann össze nem találkoztak, amiből végül megszületett a felkapott videó. A hosszabb felvételek alapján viszont már nyilvánvaló, hogy nem Sandmann tolta a „rasszista mosolyát” Phillips arcába, hanem utóbbi ment a diákhoz.

Mit mond Sandmann?

A világsajtó egyértelműen az őslakosok nézőpontjából számolt be az eseményekről, azóta viszont a diák is kiadott egy közleményt, ami egészen máshogy festi le a történteket. Szerinte, amikor a fekete héberek szidni kezdték őket, engedélyt kértek tanáruktól, hogy a katolikus iskola jelszavait skandálhassák, így ellensúlyozva a helyzetet.

Instagramon például már belefutottunk egy ilyen képbe is:

Az iskolások a rigmusok mellett táncoltak, az őslakosok állítólag pont az egyik ilyenen akadtak ki, amikor az új-zélandi maorik hakáját adták elő, ami az indiánok szerint tiszteletlenség volt, ezért mentek oda dobolni, de szó sem volt balhézásról, sőt, Sandmann és Phillips is azt mondta, hogy a feszültség csökkentése érdekében néztek egymás szemébe perceken keresztül. Sandmann a mosolyról azt mondta - ami azóta a közösségi médiában sok helyen tényleg a rasszizmus jelképeként terjed – hogy ezzel az arckifejezéssel inkább a békés szándékait akarta jelezni.

(CNN, NBC, Buzzfeed)