A sikkasztás elől hazánkba menekülő Gruevszki cége máris nyereséges lett

A sikkasztás elől hazánkba menekülő Gruevszki cége máris nyereséges lett

A hazánkba menekült volt macedón kormányfő, Nikola Gruevszki új céget alapított.  Az I.C.I.C. Kft.-t a cégbíróság 2021. július 14-én jegyezte be a minimálisan kötelező 3 millió forintos törzstőkével. A társaság székhelye egy péceli családi ház lett, a volt államfő pedig nemcsak tulajdonosa, de ügyvezetője is lett a társaságnak, melynek főtevékenysége üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás - írja az Mfor.

Mindezen felül gondoskodott arról, hogy mindenről (is) szólhasson a vállalkozása, hiszen bevette a foglalkozási körök mellé a

  • a porcelán-, üvegáru-, tisztítószer-nagykereskedelmet,
  • az élelmiszer-, ital-, dohánynagykereskedelmet
  • a vagyonkezelést,
  • a reklámügynöki tevékenységet,
  • a konferencia, kereskedelmi bemutató szervezését,
  • és a PR, kommunikációt is.

Az elítélt és bukott államfő cége a rövid ellenére is nyereséget termelt köszönhetően annak, hogy a bevételekkel szemben kiadása alig keletkezett - emiatt feltételezhető, hogy tanácsadási tevékenységből származott a bevétel. Ezt megerősíti az az információ is, miszerint

Szijjártó Péter külügyminiszter a saját irodájában szokta fogadni Gruevszkit, hogy tanácsát kikérje a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos ügyekben - ezt még 2019 nyarán ismerte el. Ennek oka a miniszter véleménye szerint az, hogy tőle tudják a leghitelesebb információkat beszerezni a térségről, hiszen 10 évig volt miniszterelnök.

5 millió forint folyt be a cég kasszájába, ám ennek tevékenység vagy forrás szerinti részletezését nem tartalmazza a kiegészítő melléklet. Ezzel szemben költségként mindössze 774 ezer forintot számolt el anyagjellegű ráfordítás címén, amiről szintén nem derül ki, hogy milyen kiadásról van szó pontosan.

Személyi jellegű kiadás nem keletkezett, lévén nincs alkalmazottja a cégnek, viszont 55 ezer forint egyéb ráfordítást elszámolt. Az adófizetési kötelezettség elszámolása után mintegy, 3,8 millió forint tiszta nyereséget mutatott ki Gruevszki magyar cége, ami kimagasló, 76 százalékos árbevételarányos nyereséget jelent. 

A volt kormányfő április elején felkerült az Egyesült Államok szankciós listájára. A szankciók alá vont személyek nem léphetnek be az Egyesült Államok területére, és az országban lévő vagyonukat befagyasztják.

Április végén pedig elmarasztaló bírósági ítélet született. Sikkasztásért 7 év börtönre ítélte egy észak-macedón bíróság - igaz, az ítélet még nem jogerős. A vád szerint a pártjához érkezett adományokból sikkasztott el 1,3 millió eurót, amiből 2012-13-ban egy belize-i offshore cégen keresztül vett építési telkeket Macedóniában.

Gruevszki 2018 óta menekül, akkor kapott menekültstátuszt Magyarországtól.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}