Nincs nemzetbiztonsági kockázata Ghaith Pharaon magyarországi üzelmeinek - mondta Orbán Viktor

És egyik szomszédja sem néz ki úgy, mint egy arab milliárdos.

Hétfőn Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselő azonnali kérdéssel fordult a kormányfőhöz, hogy fény derüljön arra, vajon terroristák segédletével épül a nemzeti nagytőke és a polgári Magyarország?

A politikus emlékeztetett, az Orbán Viktor által csak professzornak nevezett Ghaith Pharaont az FBI is körözi, mások mellett terrorszervezetek pénzügyi támogatása miatt. Felszólalásában felelevenítette, a Pintér Sándor belügyminiszter által aláírt jelentés szerint az ujjlenyomatok bizonyítják, hogy az először vízumot, később letelepedési engedélyt kapó több ingatlant is vásárló, a miniszterelnök vejével is üzletelő Pharaon, az a Pharaon, akit az Interpol is köröz.

Beengedték, támogatták, letagadták - így került Magyarországra Ghaith Pharaon

Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a külügyi tárca konzuli főosztályán betekintett a férfi vízumkérelmi aktáiba, mert szerinte zavaros volt az ezzel kapcsolatos kormányzati kommunikáció.

Orbán Viktor válaszában leszögezte, Pharaon nem tartózkodik hazánkban, és egyetlen szomszédja sem hasonlít egy arab milliárdosra – a szomszédos ingatlan is évek óta üresen áll. Közölte, Pharaon üzleti tevékenysége nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot Magyarország számára – legfeljebb az Egyesült Államokban jelenthet ez problémát. Vélekedését alátámasztva megjegyezte: vajon az évek óta körözött férfit miért nem fogták már el? „Mi az oka annak, hogy az amerikai titkosszolgálatok a Jobbikkal osztanak meg információkat?” - tűnődött el a kormányfő.

Értékelése szerint az Egyesült Államok külpolitikájában nemsokára új irányváltás lesz: „ezért a Jobbiknak ideje új gazdát keresnie!”

A Brüsszelből, Moszkvából, Teheránból is fizetett Jobbikról ezzel kiderült – Washington is ott van az ellenzéki párt mögött.