Nógrádi tanácsot ad, vagy nem ad az osztrákoknak?

Az osztrák kormány és honvédelmi minisztérium nem tud róla, egy grazi professzor szerint igen.

Az Index szerint Nógrádi ezt meg is erősítette, mikor a múlt héten interjút készítettek vele. A lap szerint úgy fogalmazott:

„rendszeresen ülésezünk és megbeszéljük a biztonság aktuális kérdéseit. Ebben a tanácsban az egyetlen vagyok a volt szocialista országokból. Legközelebb novemberben találkozunk, és mindig átbeszéljük, hogy a világhelyzetből mi az aktuális, és mi és hogyan érinti Ausztriát.”

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tanácsadó testület közvetlenül a miniszterhez tartozik.

Az Index megkérdezte az osztrák kormányt, hogy tanácsadó-e náluk Nógrádi György. A szövetségi kancellária részéről Anna Maria Reich sajtószóvivő a levelében cáfolta, hogy Nógrádi tanácsokat adott volna valaha is az osztrák kormánynak. A lap az osztrák honvédelmi tárcát is megkereste: szintén cáfolták, hogy Nógrádi a miniszter vagy a minisztérium mellett tanácsadó lenne.

Most jön azonban a fordulat: az Index e-mailt kapott a grazi egyetem egyik professzorától, Wolf Rauchtól, aki azt írta:

„Nógrádi György kérésére megerősíti, hogy Nógrádi György több mint tíz éve tagja az osztrák védelmi minisztérium mellett működő tudományos testületnek. Ez a tevékenység tiszteletbeli, semmilyen díjazással nem jár. Wolf Rauch levele szerint ő (mármint Rauch) ennek a tudományos testületnek a vezetője.”

Az utóbbi napokban kisebbfajta háború alakult ki Nógrádi György szakértelmének megítélése kapcsán, és több kérdés is felmerült az önéletrajzával, illetve a szakmai életrajzával kapcsolatban. Ezekre keddi könyvbemutatóján reagált. (Beszámolónkat ITT olvashatja!)