A norvég hírszerzés szerint Oroszország marad Európa legfőbb biztonsági fenyegetése

A norvég hírszerzés szerint Oroszország marad Európa legfőbb biztonsági fenyegetése

Ráadásul hosszú időn át az is marad a norvég védelmi miniszter szerint.

Oroszország a legfőbb biztonsági fenyegetés Európa egésze számára, és az is marad még hosszú időn át - közölte hétfőn Björn Arild Gram norvég védelmi miniszter.

"Oroszország mára a legnagyobb fenyegetést jelenti a norvég, illetve az európai biztonság számára, és hosszú életű lesz ez a szembenállás a Nyugattal" 

- húzta alá a norvég tárcavezető. Az MTI szerint a miniszter annak nyomán nyilatkozott, hogy a kormány átvette a skandináv ország három hírszerzési szolgálatának - a belföldi és a külföldi szakszolgálatok, valamint a Norvég Országos Biztonsági Hatóság (NSM) - éves elemzését a biztonsági fenyegetésekről.

Lars Nordrum, a norvég külföldi hírszerzés helyettes vezetője arra figyelmeztetett, hogy a skandináv ország olaj- és gázlétesítményei orosz szabotázsakciók veszélyének lehetnek kitéve. Sofie Nyström, az NSM vezetője ennek kapcsán megjegyezte, hogy "Európa egésze megszenvedné", ha a norvég létesítményeket támadás érné.

"Norvégia mostanra Európa legfontosabb energiaellátója, miután Oroszország véget vetett a nyugati gázexportoknak" - hangsúlyozta Nordrum. Mindazonáltal a PST értékelése szerint valószínűtlen, hogy Oroszország szabotázsakciót hajtson végre az idén norvég területen.

További biztonsági fenyegetésként említették a muszlimok szent könyvének, a Koránnak az elégetését a skandináv térségben zajlott tüntetések alkalmával, ami fokozhatja a terrorcselekmények kockázatát az észak-európai országban.