Novák Katalin szerint az EU a Nyugat-Balkán nélkül olyan, mint a leves só nélkül

Novák Katalin szerint az EU a Nyugat-Balkán nélkül olyan, mint a leves só nélkül

Szarajevóba utazott a magyar államfő, ahol megerősítette, hogy a magyar kormány elkötelezett támogatója a Nyugat-Balkán, így Bosznia-Hercegovina európai integrációjának.

Szarajevóba látogatott Novák Katalin köztársasági elnök, kedden a bosznia-hercegovinai államelnökség tagjaival találkozott, majd megbeszélést folytatott Borjana Kristóval, a bosznia-hercegovinai miniszterek tanácsának elnökével.

A megbeszélések témája volt egyebek mellett a Nyugat-Balkán európai integrációja, az EUFOR Althea misszió, - amelynek vezetését egy magyar tábornok, Sticz László vezérőrnagy veszi át -, demográfiai kérdések, valamint a gazdasági és kulturális kapcsolatok erősítése

- közölte Farkas Vajk, a Sándor-palota kommunikációs vezetője kedden az MTI-vel.

Novák Katalin megerősítette: Magyarország elkötelezett támogatója a Nyugat-Balkán, így Bosznia-Hercegovina európai integrációjának, továbbá méltatta a magyar katonák szerepét az EU bosznia-hercegovinai missziójának munkájában.

Az államfő szerint "az EU a Nyugat-Balkán nélkül olyan, mint a leves só nélkül: ehető, de mindenki érzi, hogy valami hiányzik belőle."

A köztársasági elnök szerdán ellátogat az EUFOR Althea misszióba, ahol megkoszorúzza az elesett katonák emlékére állított szobrot és részt vesz a misszió parancsnoki beosztásának ünnepélyes átadás-átvételén.

Novák Katalin kiemelte: az EU-t a bővítési fáradtság jellemzi, de a Nyugat-Balkán országainak is ki kell használniuk az Ukrajna, Moldova, Georgia csatlakozási tárgyalásainak megkezdésével induló bővítési dinamikát. Az államfő szerint Magyarországnak az EU soros elnökeként legutóbb is sikerült előrelépést elérnie a térség EU integrációja terén, így az év második felében esedékes magyar EU-elnökségnek is ez az egyik prioritása. A Nyugat-Balkán EU-integrációja Magyarország, Bosznia-Hercegovina és egész Európa érdeke - tette hozzá.

Az EUFOR Althea misszióval kapcsolatban Novák Katalin méltatta a magyar katonák szerepét az EU bosznia-hercegovinai missziójának munkájában.

Kiemelte: a magyar szerepvállalás fontosságát jelzi az is, hogy magyar tábornok veszi át a misszió vezetését.

A megbeszélésen részt vevő Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kiemelte: Sticz László vezérőrnagy személyében a magyar tábornoki kar egyik legfelkészültebb tagja veszi át a misszió vezetését.

A demográfiai kérdések témáját érintve a boszniai vezetők elmondták: érdeklődve figyelik és példaértékűnek tartják a magyar családbarát intézkedéseket.

Novák Katalin hangsúlyozta: egy országnak nincs jövője, ha nem születnek gyerekek, s Magyarország örömmel osztja meg tapasztalatait a családok támogatása terén.

A kulturális kapcsolatok fontosságához kapcsolódva Novák Katalin a Stipendium Hungaricum program lehetőségeire hívta fel a figyelmet, amely hozzájárulhat Bosznia-Hercegovina és Magyarország kapcsolatának erősítéséhez.

(Címlapkép: Borjana Kristo, a bosznia-hercegovinai miniszterek tanácsának elnöke (j) fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt Szarajevóban 2024. január 30-án. MTI/Bruzák Noémi)