Novák: a Jobbik igenis véget vetne a holokausztiparnak a filmgyártás terén

Jó volna, ha két holokausztfilm között a Rongyos Gárdáról vagy a pozsonyi csatáról is forgatnának egy játék- vagy akciófilmet - írtam két éve, s a ballibek azt szeretnék, ha ettől elhatárolódna a néppártosodó Jobbik - írta Novák Előd.

Novák Előd személyes oldalán maga is megosztotta ezt az újraközölt FB-bejegyzést tartalmazó írást, ezzel a közösségi média és online sajtó kapcsolatát legmagasabb szintre emelte. Egyúttal hozzáfűzte a jelek szerint időtálló gondolatait:

“Jó volna, ha két holokausztfilm között a Rongyos Gárdáról vagy a pozsonyi csatáról is forgatnának egy játék- vagy akciófilmet - írtam két éve, s a ballibek azt szeretnék, ha ettől elhatárolódna a néppártosodó Jobbik. De szó sem lehet erről, a Jobbik igenis véget vetne a holokausztiparnak a filmgyártás terén is. Történelmi filmeket szeretnénk, de inkább például Pongrátz Gergely életéről. Apropó '56: a kormányzat még a Tóth Ilonka-filmmel is adós, amiért Wittner Mária is hiába vetette latba befolyását.”

Néhány óra múlva a Saul fia című filmről is véleményt formált, ami a múlt héten cannes-i filmfesztiválon a fősodratú sajtó szerint “hatalmas sikert aratott”. A képviselő ezúttal az Index.hu idevágó cikkét osztotta meg:

“Most azt várják, hogy essek hasra a legújabb magyar holokausztfilm nemzetközi sikere miatt. Pedig nemcsak a vicc mondja, hogy a zsidók legnagyobb ünnepe az Oscar-díj-átadás, hanem "Holokausztfilmmel vezet az út az Oscarhoz" címmel az Index is beszámolt arról, hogy Kate Winslet elárulta: csak azért vállalta el a holokausztról szóló filmben a szereplést, mert akkor garantált az Oscar-díj. Korábban négyszer jelölték, de egyszer sem kapta meg. Ez a vállalása viszont végül Oscar-díjat ért. zsindex.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2009/02/24/oscarfu/”