Novák Katalin Brazíliába utazott, Bolsonaróval is tárgyal majd

Novák Katalin Brazíliába utazott, Bolsonaróval is tárgyal majd

Közép-Európa után Latin-Amerikában folytatja Magyarország nemzetközi kapcsolatainak erősítését - írta a Facebook-oldalán a köztársasági elnök.

Novák Katalin szerint azért hívták meg Brazíliába, mert "hosszú évek óta figyelemmel kísérik, miként segíti Magyarország a családokat".

"Érdekli őket, hogyan sikerült a gyermekvállalást, a gyermeknevelést és a munkát a középpontba helyeznünk" - fogalmazott, azonban a végtelenül szomorú hazai népesedési adatokról a volt családügyi miniszter nem tett említést.

Úton a semmibe: ezer magyar emberre 9,3 születés és 14,9 halálozás jutott

Az előzetes adatok szerint májusban 7581 gyermek született és 9984-en haltak meg. 2021 júniusa és 2022 májusa között a születések száma 2, a halálozásoké 7,6 százalékkal csökkent, a házasságkötéseké 0,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi időszakhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

Novák kiemelte, hogy Brazília a világ egyik legnagyobb országa, gazdasági erejét mutatja, hogy tagja a G20-nak, miközben Kínával, Oroszországgal, Indiával és Dél-Afrikával alkotja a BRICS-országokat, amelyek a Föld népességének csaknem felét képviselve erősítették meg szövetségüket néhány hete.

Tudatta azt is, hogy az első állomás Rio de Janeiro, ahol egy haditengerészeti központot látogat meg, majd diákokkal és kint élő magyarokkal is találkozik. Brazíliavárosban pedig Jair Bolsonaro elnökkel tárgyal majd, aki egyébiránt idén február közepén látogatott először Magyarországra.

Az államfő hozzátette, Sao Paolóban is együtt lesz a kint élő magyar közösséggel, majd a családok magyarországi támogatásáról és eredményeiről tart előadást.