A Ripost és a 888 is asszisztált Novák Katalin méretes csúsztatásához

A Ripost és a 888 is asszisztált Novák Katalin méretes csúsztatásához

Talán egyesek számára meglepő (számomra nem), hogy egy, (nem éppen Magyarországot támogató) civil szervezetek által készített felmérés szerint nálunk lényegesen szabadabbnak érzik magukat az emberek, mint Európa számos részén, például Németországban vagy Ausztriában.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz alelnöke ezt a kijelentését a Soros György alapítványához közeli Európai Külügyi Kapcsolatok Tanácsa által végzett felmérésre hivatkozva írta ki a Facebook oldalára.

Ehhez még egy grafikont is mellékelt, amelyen valóban úgy tűnik, hogy Magyarországon érzik magukat a legszabadabbnak az emberek. Csakhogy Novák Katalin azt már nem tette hozzá, hogy ez a felmérés egyrészt korábban készült, másrészt pedig egészen pontosan azt mutatja, hogy az emberek mennyire érzik szabadnak magukat a koronavírus-járvány nyomán elrendelt korlátozások idején.

Novák Katalin ezt azonban nem tartotta fontosnak hangsúlyozni, így aztán - mivel kormányzati kijelentésről van szó - sokan elhiszik, hogy az egész kerek világon itt élnek a legszabadabban az emberek. Ami, ha csak a pandémia időszakát vizsgáljuk, akkor még kutatás sem kell hozzá, hogy megállapítsuk, a magas halálozási és megbetegedési adatok, az egészségügy átszervezése, a végtelen hosszúságú várólisták, valamint a közszféra dolgozóinak, illetve a lakosság átgondolatlan oltási-tesztelési gyakorlata, nem éppen az elégedettséget mutatja.

A családügyi miniszter posztját gyorsan átvette a Mediaworks két lapja, a főleg bulvár híreket közlő Ripost és a kormányzati politikai bulvárt képviselő 888.hu is.

Ez utóbbi lap hírét, amelynek címe úgy szól, hogy „Magyarországon szabadabbak az emberek, mint sok EU-s országban” viszonylag gyorsan megjelentette Facebook oldalán Zsigmond Barna Pál, a Fidesz országgyűlési képviselője is, aki még rá is tett egy lapáttal Novák Katalin fals információjára amikor azt írta:

Négyszer olyan szabadnak érzik magukat a magyarok, mint a németek!

Azóta sem pontosított egyik lap sem, de Novák Katalin Facebook oldalán felháborodott hozzászólások sokasága hívja fel a figyelmet a miniszter méretes csúsztatására.