Novák Katalin videóüzenetben köszöntötte II. Erzsébetet platinajubileuma alkalmából

Novák Katalin videóüzenetben köszöntötte II. Erzsébetet platinajubileuma alkalmából

Novák Katalin köztársasági elnök videóüzenetben köszöntötte II. Erzsébet brit királynőt az uralkodó platinajubileuma, azaz trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából csütörtökön. Az államfő Facebook-oldalára feltöltött videójában azt mondta: 

Felséged akkor lépett a trónra, amikor Magyarország történelmének legsötétebb éveit élte át. 

Mint felidézte, II. Erzsébet tanúja volt a szovjet és a kommunista zsarnokság elleni magyar szabadságharcnak, és látta a vasfüggöny végső leomlását.

A brit uralkodónak - folytatta az államfő - 1993-ban alkalma volt megismerni "szabadságszertő nemzetünket", és láthatta, hogy a magyarság évtizedeken és évszázadokon keresztül tartó nehézségeket követően - mint fogalmazott - "ismét egy büszke ország Európa szívében".

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy csaknem három évtized telt el II. Erzsébet magyarországi látogatása óta, eközben Magyarország ismét olyan országgá vált, amelyre szerinte "büszkék lehetünk".

"Úgy gondolom, Felséged is büszke lehet magyar földön született ük-ük-nagymamájára" - mondta a brit királynőnek címezve Novák Katalin.

Egyúttal hangsúlyozta: Magyarország "mély tisztelettel" tekint a brit monarchiára, politikai rendszerének stabilitását és időtállóságát nagyra értékeli.

A köztársasági elnök kitért arra is, hogy a brit történelem során a nők meghatározó szerepet töltöttek be az államügyek irányításában, amit - mutatott rá Novák Katalin - nagyra értékel. Az államfő bizonyosnak nevezte, hogy még sok kiváló női vezető fog következni a jövőben.

"Kiállni a nemzetért, kiállni a családért - Isten áldja a királynőt, a nőt, az édesanyát és Isten áldja Magyarországot" 

- zárta szavait a magyar államfő.