Nyakon szúrta egy férfi Li Dzse Mjung dél-koreai ellenzéki vezetőt

Nyakon szúrta egy férfi Li Dzse Mjung dél-koreai ellenzéki vezetőt

A rendőrség és a mentők közlése szerint a politikus erősen vérzett, de eszméleténél volt, és állapota nem volt kritikus.

Késsel nyakon szúrta egy ismeretlen férfi Li Dzse Mjung dél-koreai ellenzéki vezetőt, aki kedden Puszanban tett látogatást - közölte a helyi rendőrség.

Li Dzse Mjungot, az ellenzéki Demokrata Párt vezetőjét egy közeli kórházba szállították. A rendőrség és a mentők közlése szerint erősen vérzett, de eszméleténél volt, és állapota nem volt kritikus.

Li a puszani új repülőtér építési helyszínén tett látogatást. A támadó férfi, aki autogramkérőként férkőzött a közelébe, miután Li befejezte a szemlét, egy késsel sebesítette meg a nyakán.

A közösségi médiára felkerült videókon látható, hogy a támadót, aki papírkoronát viselt "Li Dzse Mjung vagyok" felirattal, többen üldözőbe vették és elfogták, majd a rendőrség a helyszínen letartóztatta.

A merénylő a rendőröknek nem volt hajlandó elárulni a nevét és azt sem, hogy miért követte el a támadást

- írta a Yonhap hírügynökség.

A Demokrata Párt közleményében "Li elleni terrorista támadásnak" nevezte a történteket, hozzátéve, hogy az "súlyos fenyegetést jelent a demokráciára", és felszólította a rendőrséget, hogy az incidenst gyorsan és alaposan vizsgálja ki.

A párt szóvivője elmondta, hogy miután ellátták Li sebesülését, a pártvezetőt Szöulba szállították, ahol megoperálják.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök, aki hangsúlyozta, hogy nem tűrik az ilyen erőszakot, mély aggodalmát fejezte ki Li állapota miatt, és a hatóságokat az ügy kivizsgálására utasította.

Li, aki a liberális Demokrata Párt jelöltjeként indult a 2022-es dél-koreai elnökválasztáson, csak kis különbséggel maradt le a győztes Jun Szok Jol mögött.

(Címlapkép: A földön fekszik Li Dzse Mjung dél-koreai ellenzéki vezető, akit késsel nyakon szúrt egy ismeretlen férfi Puszanban 2024. január 2-án. MTI/EPA/YNA/Yonhap)