Nyíltan kér fegyvert Ukrajna

Az ukrán elnök egy lapinterjúban közölte, hogy NATO-tagállamoktól kérnek fegyvert. Az Egyesült Államok segítségében is bíznak. 

A Die Welt című német lapnak adott, csütörtökön megjelenő interjúban Porosenko úgy véli, az elmúlt napok eseményei „arra kell ösztönözzék a szövetséget, hogy több támogatást nyújtson Ukrajnának, egyebek között korszerű védelmi fegyverek szállításával, hogy képes legyen megvédeni magát az agresszorral szemben”.
 
Porosenko hangsúlyozza, hogy országa békét akar, de a békét is meg kell védeni, „ezért erős hadseregre van szükségünk, új fegyverekkel, amelyek arra kellenek, hogy megvédjük a civil lakosságot a terroristák súlyos támadásaival szemben” – fejti ki az ukrán elnök, a jelenlegi kijevi kormány szóhasználatának megfelelően „terroristáknak” minősítve a Moszkva támogatását élvező oroszbarát szakadár erőket.
 
„Kedvező döntést várunk, amilyen hamar csak lehet, hogy újabb támogatást kaphassunk az Európai uniótól és más partnerektől” – teszi hozzá az ukrán elnök, annak ellenére, hogy a héten több európai kormány is elzárkózott az Ukrajnának való fegyverszállítások elől, a kelet-ukrajnai konfliktus tárgyalásos rendezését szorgalmazva.
 
Miközben csütörtökön Kijevbe várják tárgyalni John Kerry amerikai külügyminisztert, Joe Biden amerikai alelnök a Süddeutsche Zeitung című lapnak nyilatkozva majdhogynem kizárta, hogy az Egyesült Államok fegyvert szállítson Ukrajnának. „Semmiképpen sem áll érdekünkben egy katonai eszkaláció, és azon vagyunk, hogy az ellenkezője következzen be” – idézte Biden szavait csütörtöki számában a Süddeutsche Zeitung. A lapnak adott nyilatkozat ismertetéséből az derül ki, hogy Washington továbbra is a halált nem okozó eszközök, köztük golyóálló mellények, éjjellátó készülékek és kommunikációs berendezések szállítására korlátozza az amerikai segítségnyújtást.
 
Biden, aki a müncheni nemzetközi biztonsági konferencián szombaton Porosenkóval és Angela Merkel német kancellárral is találkozik, ugyanakkor egyértelműen „orosz agresszióról” beszélt a német lapnak, és azzal vádolta Moszkvát, hogy nem akar tűszünetet kötni. „Oroszország megsérti Ukrajna szuverenitását és területi épségét” – mondta. Biden szerint „ezt a konfliktust kezdettől az orosz agresszió okozta”, s tét „nem kevesebb, mint Európa biztonsága”.

Az Egyesült Államokra várnak

Ukrajna az AFP francia hírügynökség szerint azt reméli, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtöki kijevi látogatásán bejelentik: az Egyesült Államok akár halál okozására is képes fegyvereket szállít a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok elleni harchoz. Az Egyesült Államok eddig 118 millió dollárt (31,9 milliárd forint) szabadított fel Ukrajnának szánt katonai segélyre, de a szállítások mostanáig golyóálló mellényekre, orvosi felszerelésekre vagy radarokra korlátozódtak. Hétfőn egy amerikai agytrösztök által közzétett, volt magas rangú NATO-tisztségviselők és volt kijevi amerikai nagykövetek által aláírt jelentés arra kérte az Egyesült Államokat, küldjön fegyvereket Kijevnek. A jelentés szerint ugyanis a Nyugatnak növelnie kell Moszkva „kockázatait és a költségeit”.